bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

...

istanbul arxeologiya muzeyi

əjdahalar   googlla
ayasofya
    1. ayasofya başlığına yazmaqla xatırladım arxeologiya muzeyini..muzey gezme, görme heveskarı biri olaraq sizi temin edirem ki bu muzey heyatınızda göreceyiniz en nadir ve gözel tapıntılarla doludur..ve ne qeder şanslıyıq ki uzaqlara getmeye de ehtiyac yoxdu, hardasa ayağımzıın dibidir..ne qeder teessüf edirem ki hemişe sultanahmet, ayasofya ve s. kölgesinde qalır arxeologiya muzeyi, çoxlarını xeberi bele olmur..
    menim de xebersiz olduğum günlerden birinde otelden çıxarken resepsiyondakı xanım kiçik bir xerite verdi mene, üzerinde gezmeli görmeli yerler, tarixi abideler işaretlenmişdi..adetim üzre fatihden sultanahmete piyada gelerek ayasofyanın önünde sıra tutduq, belke bu defe içeri gire bilerik ümidiyle..baxdıq sıra qıvrılıb gedir, o arada elimdeki xeriteye baxdım..
    - bura baxın, yaxında arxeologiya muzeyi var, belke ora gedek?
    yanımdakı dostlar ikisi de oğlan idi ve açığı onlar üçün ferq elemirdi, yeter ki lily başlarını ağrıtmasın -* neyse, yola qoyulduq muzeye doğru..bilet adam başı 10 ya da 15 tl idi, telebe endirimi yoxdu. bilet aldıq girdik içeri..bir de dinleme cihazı kimi bir şey var idi, hansı ki eserlerin yanına gelende qulaqlıqdan onun haqqında xeyli melumat ala bilirsen, bunlar mene bir de ondan aldılar, yeter ki el çekim onlardan -*
    geniş qapılardan içeri girdiyin an ferqli atmosferi hiss ediresen..erazisi olduqca genişdi, sehv elemiremse 3 ayrı bina var ve düşünün ki 2-3 saat içinde bir binanın bele hamısını geze bilmedim..ha buarada muzeye girmeden yemek yeyin, böyük ehtimalla acacaqsız ve eger menim kimi gözünüz arxada qalsın istemirsizse seher gedin, belece rahat rahat geze bilersiz..
    esas binaya addım attığım an böyük bir heyecanla tesdiqledim öz özüme-yaxşi ki geldim deyerek. ilk qatta ağlımda pişiyiyle beraber mumyalanmış birir qalıb, şekil çekmeye izin var imiş, mumya ile selfiemiz durur hele de -* melumat veren qulaqcıq çox işe yaradı, kifayet qeder melumat ala bilirsen her eser haqqında..bir müddet sonra bu iki yoldaş yoruldu ve sonradan anlatdıqlarına göre onlara maraqsız gelmeye başlıyıb.. heyecandan arxama baxmadan gezirmişem, bir ara onları itirib yeniden tapdım..bu arada sehv xatırlamıramsa okeanus adlı bir büst vardı oralarda, meni çox tesirlendirmiş olmalıdı ki hele de qalıb ağlımda..bir müddet sonra onlardan ayrı düşdüm ve labirent xatırladan bu ihtişamlı muzeyi semereli bir şekilde gezmek üçün yapon turistlerin arxasına düşdüm..bir qeder sonra en möhteşem parçalar olan bizans dövrüne ait möhteşem mezardaşlarının arasında idim..tamamen ferqli bir alemdir, heyret dolu baxışlarımı xatırlayıram..muzeye heyran qalmaq üçün iki parçanı görmeniz kifayetdir yeqin ki: ağlayan qadınlar məzar daşı ve böyük isgəndərin məzar daşı. aşağıda müzeyin web adresinin linkini verecem, mütleq baxın bunlara..isgenderin mezar daşı özünün deyil, adı beledi sadece..ihtişamlı mezardaşları, möhteşem qabartmalarla ince ince işlenmişdir..arxeologiya muzeyi heyata bir toxunuşdur, uzun müddet tesirinden çıxa bilmedim, çox insanda bele olacağına inanıram..
    muzeyin nadide parçaları içinde ilk eşq şeiri ve tarixin ilk antlaşması da var..
    bir müddet sonra yapon turistlerden ayrıldım ve üst qata geden bir nerdivan gördüm..tam çıxacaqdım ki yoldaşlarım ağlıma geldi ve telesik bir halda aşağıya endim, tam üç böyük nerdivanı böyük addımlarla..
    binadan çöle çıxdım ve bunları bir elinde çay digerinde siqaret keyfli bir söhbet esnasında yaxaladım
    - heyy, muzeyin dördüncü mertebesi de var imiş, sizi çağırmağa geldim, beraber gezek
    sen deme bunlar canlarını götürüb çıxıblar binadan kiçik bir gülme krizinden sonra
    -nasıl bir binaysa, dışarıdan 2 katlı, içine giriyorsun 4 katlı -*

    http://www.istanbularkeoloji.gov.tr/koleksiyonlar

    p.s koleksiyonları ilerledin biraz, okeanos, iskender lahdi ve ağlayana kadınlar lahdini ve daha nece möhteşem eserleri göreceksiz.

2 əjdaha

lily
#141186


28.12.2014 - 03:26
+110 oxunma



hamısını göstər

üzv ol

...