bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

...

pirr qələbəsi

əjdahalar   googlla
9 may qələbə günü - rusiya - qəribə deyimlər - israil - Fələstin münaqişəsi - sözaltı günlük - 19-20 sentyabr 2023 qarabağda aparılan antiterror əməliyyatı
    3. miladdan evvel 280cı illerde, şimali yunanistanda kral olan pyrrhus, böyük isgenderin de yaxın eqrabası idi ve plutarxa göre, bütün italyanı işğal etmek planları qururdu.
    teqriben 2 il erzinde sicilyada düşerge salıb m.e. 275de, 40.000 neferlik ordusuyla, maleventum şeherinde (indiki benevento) eyni böyüklükde bir ordu ile qarşı qarşıya geldi.
    pyrrhus, gece qaranlıqda, meşenin içinden keçib, roma güclerine arxadan hücum etmeyi planlamışdı. ancaq, esgerlerini göndermeden evvel, yuxusunda, dişlerinin töküldüyünü ve ağzının qanla dolduğunu görüb, telaşla, generallarondan, planları leğv etmeyini istedi. ancak artıq geciydi.
    bele ki, ordu filleri ve meşelleri ile çoxdan meşeye girmişdi. meşellerin ömrü kifayet etmediyinden esgerler çatmaq istedikleri nöqteye varmadan çok evvel qaranlıqda qalaraq yubanıb, romalılara arxadan yaxınlaşdıqlarında ise gün çoxdan doğmuş olar ve hamısı qılıncdan keçiriler.
    pyrrhusun mehşur filleri.
    pyrrhus, elinde qalan qoşunlarla pis netice veren yanlış meşel hesablarının evezin çıxmaq ümüdüyle fillerine el atar. ancaq bu defe de, romalılar, fillere, heyvanlar qorxanacan, közerdilmiş oxlar atırlar. bu hücum uğurlu olmuşdu, çünki filler, panikayla, qarşılarıma çıxan her şeyi ezdiler. roma orsunun ezilmeyine baxmayaraq, 30 min itki veren yunan ordusunun nizamı pozuldu ve pyrrhus yunanistana qaçmaq mecburiyyetinde qaldı.

    general, heyatını, argos qesebesinde bir küçe davasında, oğlu ile döyüşdüyü bir qadının, başına balkondan gül dipçeyi atması neticesinde heyatını itirmişdir.

1 əjdaha

bikar
#251066


17.04.2017 - 17:58
+230 oxunma



hamısını göstər

üzv ol

...