bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

...

rəng

əjdahalar   googlla
sözaltı günlük - öyrənildiyində təəccübləndirən məlumatlar - sözaltı etiraf - sözaltı sözlük - qırmızı - azərbaycan bayrağı - yazarların paylaşmaq istədikləri şeirlər - sözaltı sözlük üçün tövsiyələr - məhəmməd əmin rəsulzadə ensiklopediyası - acı uşaqlıq xatirələri
    1.
    --sitat--

    optik diapazonda elektromaqnit şüalanma nın keyfiyyətli subyektiv xarakteristikası.rəng hissetmənin fizioloji görüntüsü əsasında yaranır və bir sıra fiziki, fizioloji və psixoloji faktorlardan asılıdır.

    rəngin fərdi qəbul edilməsi onun spektr tərkibindən, əhatə edən işıq mənbəyi ilə rəng və parlaqlıq kontrastından asılıdır. bu faktor işıqlanmayan obyektlərlə də baş verir. burada rəngin özündən, insan gözünün xüsusiyyətlərindən və psixikasından da asılılıq vardır.

    --sitat--



    --sitat--

    renk, ışığın gözün retinasına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır. tüm dalga boyları birden aynı anda gözümüze ulaşırsa bunu beyaz, hiç ışık ulaşmazsa siyah olarak algılarız. insan gözü 380nm ile 780nm arasındaki dalgaboylarını algılayabilir, bu sebepten elektromanyetik spektrumun bu bölümüne görünen ışık denir. renkler için genelde kulağımızla duyduğumuz ince ve kalın ses analojisi yapılsa da, ses algısının aksine aynı anda gelen ışık frekansları değişik kanallardan algılanamaz (başka bir deyişle göz frekans analizi yapamaz), dolayısıyla aynı anda ince ve kalın sesleri birbirine karıştırmadan duymamıza karşın gözümüz için bu 'çok seslilik' söz konusu olmadığından değişik ışık frekanslarının sadece kombinasyonlarını algılayabiliriz. bu prensibi açıklamak veya pratik uygulamalarda kullanmak için çeşitli renk modelleri geliştirilmiştir.

    --sitat--



hamısını göstər

üzv ol

...