bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

finlandiya tatarları



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla

başlıqdakı ən bəyənilən yazılar:

+6 əjdaha

1. Sayilari texmini 1000 olan muselman turk toplumudur. Az olmalarina baxmayaraq bu gune qeder oz dillerini ve dinlerini qoruya bilibler. Finlandiya tatarlarinin islam cemiyyeti adi altinda dernekleri ve tempere seherinde avropanin en simal mescidleri vardir.


Elava bilgi: ustad bediuzzamanin finlandiya tatarlari ile qarsiliqli mektublasmasi olmusdur. ve ustadin telebeleri taa finlandiyaya qeder risalei nurlari gonderibler vaxti ile.

Trt istehsali olan bir senedli film: https://m.youtube.com/watch?v=smQYYW4OMNM

ustada gonderilen mektublar

Risale-i Nur, Âlem-i islâmda olduğu gibi Avrupa'da da hüsn-ü kabule mazhar olmuştur. Risale-i Nur'un hüsn-ü kabule mazhariyetine nümune olarak Finlandiya'daki "Tampereen islâmilaisen Sevrakume imamı" Habiburrahman Şakir'in iki mektubunu dercediyoruz:

imam Habibur-Rahman Shakir

(Tampereen islâmilaisen seurakunuan imaami)

Adress: Tampere. Finland

Vellamonkatu 21

Pek Muhterem Kardeşim,

وَ عَلَيْكُمُ السَّلاَمُ وَ رَحْمَةُ اللّهِ وَ بَرَكَاتُهُ

Hediye olarak gönderdiğiniz pek kıymetli eser, yani "El-Mesneviy-ül Arabî Min Risalet-in Nur" isimli kitabı aldım. Bu münasebetle, cenabınıza teşekkürlerimi bildiriyorum. Allah-ı Kerim, her dilediğinizi atâ eylesin diye dua ediyorum.

Benim için bu kıymetli hediyeniz çok müfid olacak ve benim tebliğ işlerimde daha yardım edecektir. inşâallah. Size de daima ecir ve sevabı erişip duracağında, sadaka-i cariye kabilinden olacağında elbette şübhe yoktur.

Kitabın müellifi Said Nursî Hazretlerini de bize tanıtmanızı rica ederim. Hürmet ve selâmlarımla...

Habiburrahman Şakir

* * *

sh: » (T: 707)

Risale-i Nur'un Avrupa'daki intişarı ve hüsn-ü kabule mazhariyetine nümune olarak Finlandiya'daki Nur talebesi Habiburrahman Şakir'den gelen diğer bir mektub

Vellamonkatu 21 12/2/1958

Çok Muhterem Kardeşlerim,

وَ عَلَيْكُمُ السَّلاَمُ وَ رَحْمَةُ اللّهِ وَ بَرَكَاتُهُ



Göndermiş olduğunuz inayetnamenizi ve dört tane risale "ihlas" "Zeyl-ül Hubab" "Risale-i Nur hakkında müellifine gönderilen bir mektub" "Risale-i Nur hakkında verilen konferans"ları aldım. Teşekkürlerimi takdim ederim efendim.

Evet büyük Üstad Said Nursî Hazretleri, zamanımızın büyük dâhîlerinden ve Allah'ın en büyük sevgili bendelerinden olduğunda aslâ şübhemiz yoktur. Belki bu zâta 14. asrın müceddidlerinden deyip itikad etsek bile, mübalağa etmiş olmayacağız. Hamdler olsun Allah Hazretlerine ki; Türk milleti hazinelerinden zuhur etmiş bu cevheri, inkılâb dalgalarında gark olup zayi' olmasından zamanımıza kadar sakladı; asrımızı, bu zâtın vücudu ile zînetledi. Musa Peygamber'i Firavun'un eteğinde beslediği gibi; bu zât-ı mübareki de dinsiz zalimler meyanında cefalar içinde besledi. Geleceklerde de selâmetlik ile uzun seneler yaşamasını, bir Allah'tan temenni ederiz. Üstad Bediüzzaman hakkında bizim akidemiz budur.

Mümkün olursa, bizim tarafımızdan huzurlarına arz-ı ihlasımızı, gaibane muhabbetimizi bildirseniz ve özünden bizim için hayır dualarını vekaleten rica etseniz diye ricada kalıyoruz. Hürmet ve selâmlar ile.

Muhlis dinî, millî kardeşiniz



hamısını göstər

finlandiya tatarları