bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

phantom limb syndrome



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla

başlıqdakı ən bəyənilən yazılar:

+9 əjdaha

1. bәdәn üzvlәri kәsilәn insanların 50-80%indә müşahidә olunan sindrom. belә ki, qolu kәsilmiş biri, qolunun mövcud olmayan hissәsindә ağrı hiss eliyir.mәsәlçün, qәzada qolun çox pis әzilib. düzәlmә ehtimalı olmadığı üçün, qolunu kәsirlәr. ancaq sәn, olmayan qolun ağrısını eynilә hiss eliyirsәn. bundan dәli olanlar, intihar eliyәnlәr olur.
iş orasındadı ki, beyin üzvün artıq mövcud olmadığını algılaya bilmir vә hәmin üzvdәn son aldığı mәlumatları tәkrarlıyır. son alınan mәlumat da, tәbii ki, ağrıdır.
vilayanur s. ramachandran adlı gözәl insan, buna gözәl bir çarә tapıb. demәli, beyin kәsilmiş üzvә әmr göndәrir. ancaq üzv tәrpәnmәdiyi üçün beyin bu әmri tәkrar tәkrar göndәrir. bu adamın da ağlına gәlib ki, bәs beyin üzvün tәrpәndiyini görsә necә olar? bu sualdan yola çıxaraq, adam mirror boxu kәşf eliyir. xәstә sağlam qolunu qutunun bir tәrәfindәn salır. güzgüdә salamat әl, sol әlin yerindә kimi görünür. vә adam әlini tәrpәtmәk istәyәndә, sağ әli tәrpәnir. beyin dә artıq o әlin normala döndüyünü, axırıncı xatırladığı zәdәlәrin bitdiyini sanır. ağrılar da belәcә keçir.
ancaq belә qәribә mәqam da var. bu testi keçirәn adamın gözünü bağlayanda, vә әlini hәrәkәt etdirmәsi istәnilәndә, adam salamat әlini dә tәrpәdә bilmir. göz tәması itdiyi üçün. tәzәdәn gözünü açanda, normala qayıdır.



hamısını göstər

phantom limb syndrome