bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

dissertasiya yazmaq



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla
azərbaycan dillər universiteti - dissertasiya
başlıqdakı ən bəyənilən yazılar:

+14 əjdaha

5. --spoiler--

tavşan doktora tezini nasıl yapar

bir tavşan önüne bir daktilo almış; tak, tuk, tak, tuk bir şeyler yazıyor. oradan geçen bir tilki:

- hey tavşan, ne yazıyorsun?

- doktora tezimi yazıyorum.

- ha öyle mi, çok güzel, ne hakkında?

- tavşanların tilkileri nasıl yedikleri hakkında.

- yok canım, olur mu öyle şey? hiç tavşanlar tilki yer miymiş?

- olur canım. gel istersen sana ispat edeyim. beraberce tavşanın yuvasına girerler. biraz sonra tavşan yuvasından tek başına çıkar ve yine daktilosunun başına geçer. tak, tuk bir şeyler yazmaya devam eder. daha sonra oradan geçen bir kurt, tavşanı görür.

- hey tavşan, ne yazıyorsun?

- doktora tezimi. - ne hakkında?

- tavşanların kurtları yemesi hakkında.

- yayınlamayı düşünmüyorsun herhalde? buna kim inanır ki?

- gel istersen sana göstereyim...

yine beraberce tavşanın yuvasına girerler. tavşan biraz sonra tek başına dışarı çıkar. tavşanın yuvasını merak mı ettiniz?

manzara şudur:

bir köşede tilkinin kemikleri... bir köşede kurdun kemikleri... diğer köşede ise; tavşanin doktora danişmani aslan, kürdanla dişlerini temizliyor!

bu hikayeden çıkarılacak ana fikir ve sonuç ise şudur:

1. doktora tezi yapmak için, tezin önemi yoktur. 2. konunun da önemi yoktur.

3. önemli olan, tez danişmanidir!

--spoiler--

danışmanın bir önemi yoxdur önemli olan mövzu ve mənim çalışma həvəsimdir deməyin, ən savadlı deyil, sizi ən qısa və bəsit yoldan keçirəcək məllimi seçin..demədi demeyin..

+11 əjdaha

1. elm eşqi olmadan girişilmemesi gerekli icraatdır. yuxusuz gecelerdir, 10-15 gün eve qapanıb yazdıqca yazmaq sonra çöle çıxanda sanki neçe aydır insan üzü görmemiş kimi her şeye qeribe qeribe baxmaqdır, her yerde ve her zaman mövzu haqqında düşünmekdir, ağlına yeni fikir geldikde tez eve gedib yazmaq isteyidir. mellimin dalınca qaçmaqdır, o yuxusuz gecelerde yazılanlara hocanının mız qoyması ile başına yıxılan dünyadır, pesimizmdir, menden akademisyen filan olmaz deyilmesidir, bir üst tehsil seviyesinden soyudan şeydir, evde hamının sene xidmet etmesi mecburiyyetinde olduğu hissine qapılmaqdır. ömür törpüsüdür, heyatın deyişmesidir. araşdırma qismi bitib verileri tehlil etdiyin zaman ise analıq duyğusana qapılmaqdır. zira elm alemine yeni bir körpə bexş etmisen

+5 əjdaha

2. həyatdan bezdirərək insanı intihara sövq edə biləcək şeylərdəndir. müdafiə gününə qədər qara kölgə kimi səni izləyəndir. dostlarla birgə gözəl vaxt keçirtdiyin, deyib-güldüyün anda ani olaraq gözlərinin qarşısında peyda olub, varlığını xatırladaraq " ay blə, mən tezi yazmalıyam " dedirdəndir. aylarla sürən tədqiqatdan sonra yeni tapdığın tapıntıyı yazaraq, yenilik etdim deyib uşaq kimi sevincək olduğun halda illər əvvəl sənin kimi dissertasiya yazan başqa biri tərəfindən o tapıntının yazıldığını görüb, məhv olmaqdır. oxunası o qədər gözəl kitab var ikən onları oxuyamamaq, * nə hikmətdirsə adətən gözəl kitablar dissertasiyan ilə əlaqəli olmayan kitablardır izləniləsi o qədər mühim film var ikən baxa bilməmək, gəziləsi o qədər yer var ikən gəzəbilməməkdir. "nooldu ala hələ müdafiə eləmədün?" kimi dünyanın ən amansız sualı qarşısında cavabsız qalmaqdır. ən nəhayət, bir gün, bax o yazıb bitirdiyin gün, sözlükdə barəsində entry yazdığın yazıyı editləyərək "edit :çox şükür yazıb bitirdim, müdafiə etdim əzizlər " cümləsini yazmağı ümid etməkdir.

+3 əjdaha

8. son günlərə qədər "dissertasiya yazmalıyam" stresiylə nə yeyib-nə içdiyini bilmədən dərdi çəkilən, faktiki olaraq isə son bir neçə gündə icra edilən elmi fəaliyyət.

+2 əjdaha

7. sevmediyin mövzuda yazmağa mecbur qalmısansa zehletöken şeydi.
zehletöken demek eşlinde meseleni kiçiltmek demekdi. çox zehletöken şeydi.
uzun, yorucu, tez-tez insanı "ben bunu niye yapıyorum aq ya" dedirden. ama ne olursa olsun bitmesi gereken bir şeydi.
daha önceki entry-lerde de qeyd edildiyi kimi esas faktor tez danışmanıdır. tez danışmanı istese çox qısa müddete bitirde biler bunu sene. ama yapmıyor işte aq, yapmıyor.
ne ise, zehmetli proses bitib.
bitende sonra hocaya verirsen ki, oxuyub öz iradlarını bildirsin. dediyine göre 2 güne okuyup dönecekmiş. 2 hefte sonra hocadan gelen geri dönüş: tezi arial fontla yazmışsın, times new roman ile yaz. vay be, gerçekten bele ciddi bir eleştiri getirmek üçün 2 hefte gözlemek lazım idi ve doçent olmaq lazımdı.
kapak-mapak, abstract, giriş-sonuç yazmalısan.
enstitü müdirini tapmalısan. ki, onu tapmaq, şahrux xanın obamanı tapmağından (baxma: my name is khan and i am not terrorist) asan deyil. ona tez savunma formunu doldurtmaq, jürini onaylatmaq.

qaqa, oğraşdı, girişilesi pox deyil. bezdiricidi. bilmirem amerikada zadda da bu qeder formalite varmı, ordaki danışmanlar da burdaki qeder umarsızdı ya yox. türkiyede, en azı menim şahid olduğum şey budu.

+4 əjdaha

6. yeni öyrendiyim melumata göre istifade edilen qaynaqların yazılma müddetinin 5 ili keçmesi etik deyilmiş.. araşdırma baxımından mentiqlidir eslinde, amma düşünce baxımından deyil..bele de ki men marksın düşüncesini qaynaq göstermek isteyirem kime ne? qeliblere sala sala insanı elmden bele soyuddular..



hamısını göstər

dissertasiya yazmaq