bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

misir



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla
öyrənildiyində təəccübləndirən məlumatlar - kleopatra - məhəmməd əmin rəsulzadə ensiklopediyası - misir ehramları - məhəmməd peyğəmbər - elm və din - pişik - makedoniyalı isgəndər - ərəb
başlıqdakı ən bəyənilən yazılar:

+4 əjdaha

16. misirli tarixçi majed farag ilə bir proqramdan dialoq:

Spiker: Filistin davasından vaz geçip israille olan ilişkilerimize odaklanmamızı, ve onlarla dost olmamızı söylüyorsunz. Ciddi olamazsınız!

Majed Farag: Benim savunduğum, kendi ülkemizin çıkarlarını düşünmemiz gerektiği. Ebedi düşman veya ebedi sevgi diye bir şey yoktur. Sadece ebedi çıkarlar vardır. Biz de ülkemizin çıkarlarını saptamalıyız. Churchill bir kere “ülkemin öıkarı için şeytanla bile işbriliği yaparım” demişti. Tarihten ve uluslararası ilişkilerden biraz anlayan biri olarak, israil ile normal ilişkilerimiz olması gerektiğini düşünüyorum. Tabi dikkatli olmak ta hakkımız...


Spiker: Ulusal güvenlik konusunda mı?

Majed Farag:

Ulusal güvenlik konusunda bildiğim kdarıyla bir işbirliğimiz var. Politika, güvenlik ve askeri konularda da bir diyalogumuz var. Sorun devletler arası değil. Sorun, eski ideoloji ve kültür mirasıyla eğitilmiş olan halkta. Bizim neslimiz bu insanları barbar olarak görüp onlardan nefret ederek büyüdü..

Spiker: Onları sevmiyorum

Majed Farag: Onları sevmen şart değil.

Spiker: Fakat onlarla savaştık...

Majed Farag: Onları sevmek başka bir konu...politikada ve uluslar arası ilişkilerde sevgi ve nefret yoktur.

Spiker: Katılıyorum


Majed Farag: Sadece çıkarlar vardır. Bizim, kültür, bilim, teknoloji alanlarında başarılı olanlarla işbirliği yapmamız bizim çıkarımızadır. Bütün bunlar bize fayda sağlar.
[...]
Majed Farag: Mısırlı olarak benim için tek bir şey önemli: Ülkemin çıkarları. Ulusal güvenliğimiz önemli. 70 senedir Filistin davası Mısır ve Mısırlılara sadece zarar, yıkım ve israf getirdi. Hayatımız boyunca Filistin davasıyla uğraştık.

Spiker: Orta Doğu barışı...

Majed Farag: Hayır! Filistin davası Filistinlilerindir. Mısırın sorunları çözüldü. işgal altındaki topraklarımız geri verildi. Nokta. işimize bakalım, ülkemizin çıkarlarını düşünelim diyorum. Hayat boyu Filistinlilerle mi uğraşacağım? Kendi sorunlarını kendileri çözsünler. Kaç kere yardım etmeye çalıştık. 1977 Mena house toplantısını hatırla. Gelmediler bile.

Spiker: Sedat onları kendisiyle birlikte (israil ile barış anlaşması) imzalamalarını söylemişti...

Majed Farag: Filistinliler sorunlarının çözmek istemiyorlar. Çözümün onlara yaramayacağını düşünüyorlar.

[...]

iyi ilişkilerin ülkemin çıkarları için iyi olduğuna inanıyorum. “Dostça” ilişkiler demiyorum çünkü sorun dostluk değil. Sorun çıkarlar. Komşum bana çok yararlı olabilir. Düşmanlığa devam mı etmek istiyorsun? Peki edelim. Ne zamana kadar? Filistin sorunu çözülene kadar mı? Bu çözülmeyecek bunu sen de çok iyi biliyorsun. Çözülmeyecek çünkü Filistililer çözülmesini istemiyorlar. Bir şey daha eklemek istiyorum. Bazıları bana”işgalci bir ülkeye nasıl gidersin” diyorlar. işgalci mi? israilin bir gerçek olduğundan şüpheniz mi var? Hala onları denize mi dökmek istiyorsunuz? Bu mantıklı mı?


[...]

Bu komşumuzla 60 70 yıldır kötü ilişkilerimiz var. Bunları düzeltmenin zamanı geldi de geçti bile. Önce kendimizle sonra da komşumuzla barış yapmalıyız. Bilimsel açık, ve geleceğe odaklanarak düşünmeliyiz. Fransa ve Almanya yüzlerce sene savaştılar.

Spiker: herkes sadece Dünya savaşları sırasında savaştıklarını sanar

Majed Farag: Tabiki değil. Yüzlerce sene milyonlarca kere savaştılar. Bugün Fransa ve Almanya aynı ülke. Sadece barış yapmadılar birleştiler de.

[...]


Milletler göç ederler ve bazı yerleri işgal ederler; orada etrafındakilerle beraber yaşarlar. Uzun bir süre sonra, zaman gelir artık oranın sahipleri olurlar diyebiliriz. Türkmen aşiretlerin Doğu Bizans topraklarına yerleşip Osmanlıyıi arkasından da modern Türkiyeyi kurmalarını neden protesto etmiyoruz? Türkler oraların yerli halkı değil. Türkmenistan’dan geldiler. Türkiyenin Kuzey Kıbrısı işgalini neden protesto etmiyoruz? Neden ispanyanın Fas’ın bazı şehirlerinde egemen olması karşısında sessiz kalıyoruz? ingiltere Cebelitarığı eline geçirdi ve orası artık ingilterenin diye bilinir. Tarihte bir sürü örnek var ama hiç kimse...

Spiker: Fakat bunların hiç biri yakınımızda değil. Filistinliler ise sınırımızda...

Majed Farag: Kıbrıs ta sınırında

[...]

Spiker: Normal ilişkilerden kastiniz nedir?

Normal ilişkiler öncelikler kültirel ilişkiler demektir. Ötekinden korkmamalıyım. Korktuğum sürece hiç birşey gelişemez. israilden korkmamalıyız orayı ziyaret etmeliyiz.


[...]

Kültürel ilişkimiz olması lazım. Turizm ve ekonomik ilişkiler de. Damla sulama konusunda uzman israilli şirketler var. Bizim su sorunumuz var. Onların teknolojilerinden, fikirlerinden, araştırmalarının sonuçlarından neden faydalanmayalımç BU teknolojiyle çölde tarım yaptılar. Biz neden yapmıyalım? Bir zamanlar düşmanım olan birisi neden bana faydalı olmasın? Benle dost olmaya zorlamıyorum. Mısırdaki endüstri ve tarımın gelişmesine ortak olsun istiyorum


[...]
Birçok Mısırlının israilde işleri var fakat gizli tutarlar. Kimsenin bunu açık etmeye cesareti yok. israilli şirketlerin de Mısırda temsişlcilikleri var. israilde çalışan pek çok Mısırlıyla tanıştım. Müslümanlar ve Yahudilerle evlenmişler. Orada oturup çalışıyorlar ve hiçbir sorun yaşamıyorlar. Bu kötü birşey mi? Fakat sanki suç işliyorlarmış gibi kimse bunu kabul etmez. Bu suç değil. Çok doğal bir şey. Normal gelişmenin sonuçları.


Spiker: Peki 56 67 73 savaşları hakkında okullarda ne öğretmeliyiz?

Majed Farag: 48, 56,67 ve 73 te savaştığımızı, bu savaşların sona erince bir barış anlaşması imzaladığımızı ve ileriye dönük düşünmemiz gerektiğini. BU kadar.

[...]

istesek de istemesek de israil bir gerçek. Varolmaya da devam edecek. Artık bunu kabul edelim.


mənbə: link link

+3 əjdaha

9. vaxtı ilə camal əbdül nasirlə 1952-ci ildə monarxiyanı devirmiş, sosialist modeli ilə ərəb dünyasına stimul, ssri-yə bölgədə müttəfiq, qərb və israilə düşmən olmuş ölkə. daha sonra ənvər sədatın öldürülməsindən sonra abş kopt elitaların köməyi ilə başa general hüsnü mübarəki gətirir. mübarək dövründə fələstinə olan dəstək kəsilir, hamas terror təşkilatı elan edilir, ölkədə rüşvət pik həddə çatır, inanclı-müsəlman təbəqə sıxışdırılır. inqilabdan əvvəl dövlət strukturları xristian azlıqlarla dolmuşkən, müsəlmanlar kasıb, əlverişsiz şəraitdə yaşayırdılar, sərbəst bazar anlayışı yox idi, iqtisadiyyat hərbi elitaların monopoliyasında idi, texnologiyaya belə məhdudiyyət var idi. sonra ərəb baharı ilə birlikdə mübarəki devirib müsəlman qardaşlarından məhəmməd mursini başa gətirdilər. inqilabdan sonra israil səfirliyinə hücumlar və kilsələrin yandırılma hadisələri baş verdi. müsəlman təbəqə öz kasıblıqlarının səbəbini mübarəki dəstəkləmiş, israil və koptlarda gördüyü üçün bunlar təbii əks-reaksiya idi. müsəlman qardaşları konstitusiyanı şəriət qanunları əsasında qurmağa qərar verir. mursi imf-dən borc alır sonra da ilk xarici səfərini çinə edir, çin, britaniya, ai, türkiyə, qətər kimi ölkələrlə əlaqə qurur, ərəb baharı ilə birlikdə başa gələn islamçıları dəstəkləyir. obama da mursi üçün nə dost nə də düşməndi açıqlamasını verir. mursi haması qəbul edir, israili qarşısına alır. xarici siyasət xəttini qurduqdan sonra iqtisadiyyata əl atmaq istəyir ancaq legitim hakimiyyət olmasına baxmayaraq kopt elitaların misir iqtisadiyyatı üzərində olan qüvvəsini qıra bilmir başda olduğu 1 il ərzində. təbii ki mübarək dövrünün qoca qurdları da əlverişli zaman axtarıb müttəfiqləri abş respublikaçıları, israil, putinlə birlikdə mursini hərbi çevrilişlə devirirlər. başa əbdülfəttah əl-sisi gəlir. sisi gələn kimi mursini dəstəkləmiş xarici qüvvələrlə əlaqələri soyudub, haması yenidən terror təşkilatı elan etdi. mursiyə qarşı küçəyə çıxanların böyük əksəriyyəti xristian idi, müsəlmanlar hərbi çevrilişə qəti qarşı idi.

+2 əjdaha

7. ağalar tam səmimi olaraq livanlı olmaq istəməzdim. dövlətimin içində məndən güclü dövlətin olması heç xeyrə əlamət deyil.

(bax: hizbullah)

+2 əjdaha

11. piramidaların yadplanetlilər tərəfindən tikildiyi güman edilən və təsəvvürümdə səhra ölkəsi kimi canlanan yer.

+1 əjdaha

6. ehalisinin 7%-i ermenilerden teşkil olunmuşdur

+1 əjdaha

1. resmi adı misir ereb respublikası (ereb.cumhuriyet masr'al erabiye) — afrikanın şimal-şerqinde ve sinay yarımadasında yerleşen ölke. ölkenin esas yaşayış menteqeleri nil çayı boyunca yerleşir.

+2 əjdaha

15. Əhalisinin savadsızlıq səviyyəsi yüksək olsa da, ərəb dünyasına ən çox ziyalı, sənət adamı, yazıçı bəxş edən ölkə.

Seçim kampaniyası zamanı xalqı səs verməyə dəvət edən, misir ləhçəsində olan boshret kheer mahnısı son günlər ən çox dinlədiklərim arasındadır. Bir vineda görmüşdüm, gombul bir qaqaş oynayırdı bu mahnı sədaları altında, elə ləzzət elədi ki, axırı mahnını da tapdım -*

(youtube: )

+1 əjdaha

10. qədimdə pişiyi öləndə qaşlarını qırxanların ölkəsi.



hamısını göstər

misir