bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

...

exotic kürə


90 | 1 | 0

əjdahalar  googlla
yazarların özlərinə belə ləzzət eləyən entryləri - ümumi puankare hipotezi

    Yalnız deyilsən!

    Bu duyğuların müvəqqəti olduğunu və kömək mövcud olduğunu bilmək vacibdir. Dostlarınıza, ailənizə, profesionallara müraciət etməyiniz vacibdir. Sizi dinləmək və lazım olan dəstəyi təmin etmək istəyən insanlar var. Sözlük yazarları olaraq səni hər zaman dinləyə bilərik.

    Əgər yalnız hiss edirsənsə, 860 qaynar xəttinə müraciət etməyini tövsiyə edirik.

    1. milnorun kuresi. meselcun n=7 olcusunde bir exotic kure s^4 uzerinde s^3 bundle `dir. * bundle menasini basliginda yazacam

    topologiyada manifoldlari siniflendirmek basdan sona problemdi. ele en boyuk siniflendirme problemlerinden biri puankare hipotezi idi. 53 lerde john milnor s^7 -ye homoemorfik olmayan 7-manifoldlar gosterdi. eslinde bu puankare hipotezini pozmur; basqa bir seyi iddia edir; manifoldlar ozleri differensial qurulusu malikdirler. bu cur manifoldlari exotic kureler olaraq taniyiriq. (bax: diferensial topologiya) meselen s^7 exotic kuresi eslinde differensial struktura - s^3 fiberin s^4 kure uzerinde olmasina malikdir. fiber bundle dediyimiz sey vektor analizinden ve diferensial hendeseden bildiyimiz vector bundle lerin umumilesdirilmis formasidir; tutaq ki, x,y ve b topoloji fezalar olsun. p : x → b ve g qrup homemorfizmi olsun. ( y-in).. bu halda x umumi fezadir, b esas feza, x ise fiberdir. (x,b, y, g, p) ise fiber bundle adlanir. eger fiberler ve esas fezalar duzgun manifoldlar uzerindedise bu fiber bundle lara duzgun fiber bundle deyirik. duzgun fiber bundle lardan en cox bilineni ve istifade etdiyimiz hopf fibration` dir. x=s^3, b=s^2, y=s^1; esas feza s^1 kuredirse (esas feza 'b' ile gosterilirdi) : f : s^n−1 → g ve burdan kureler uzerinde fiberlerin teoremini aliriq :

    her hansi y fiberi ucun; s^n uzerindeki butun fiber bundle lar s^n−1 → g ile homotopikdir. bunlar π n−1(g) ile siniflendirilir.

    bunu daha da uzatmaq olar. pontryagin siniflendirmeleri ve s. varki daha sonra yazacam.

    sadece diferensial topologiyanin esas muddealarindan birini yazdim.


üzv ol
Modalı bağla





...