bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

...

üçüncü dalğa

əjdahalar   googlla
ölmədən əvvəl oxunulmamalı kitablar - alvin toffler -
    1. alvin toffler adlı fütürist yazar tərəfindən yazılmış kitab. (bax: alvin toffler)

    kitabın orijinal adı "the third wave"di, "üçüncü dalğa" deyə tərcümə olunub. azerbaycan dilinde tercüme olunub olunmadığını bilmirem, amma türk diline tercüme edilib. piyasalarda tapmaq ise çox çetindir. başdan deyim eger ingilis dilinde tapa bilirsinizse tercümesini oxumayın!

    toffler'e göre insanlıq tarixini bir çox şekilde bölmek mümkündür. yazı evveli, sonrası, isa evveli, sonrası. lakin üçüncü dalğa eserinə göre bunlar en ehemiyyetli bölüm nöqteleri deyil. bu kitaba görə, insanlıq tarixi 3 hisseye bölünmelidir çünki tariximizde gündelik heyatımızı derinden tesir eden 3 böyük axın meydana gelmişdir. bunlardan

    birincisi, birinci dalğa ekinçilik inqilabı sonrasında ilk ovçu-toplayıcı medeniyyetin yerine keçen cemiyyetdir,

    ikincisi, ikinci dalğa sənaye inqilabı sırasındakı cəmiyyətdi (1600-1900 ortaları). ikinci dalğa esas komponentleri çekirdek aile, fabrik-tipli tehsil sistemi ve şirketlerdir. toffler’e göre "ikinci dalğa cemiyyeti senayeçidir ve kütlevi istehsala, kütlevi paylamaya, kütlevi istehlaka, kütlevi tehsile, kütlevi informasiya vasitelerine, kütlevi istirahete, kütlevi eylenceye ve kütlevi qırğın silahlarına yönelikdir. bunları standartlaşdırma, merkezçilik, fokuslanma ve eynivaxtlılıq ile birleşdirir və özünüzü bürokratiya olaraq tanımlanan bir təşkilatın quruluşu içində taparsınız ".

    üçüncüsü, üçüncü dalğa, senaye sonrası cemiyyetidir. toffler’a göre : 1955 den bu yana bir çox ölkede ikinci dalğa cemiyyetinden, üçüncü dalğa cemiyyeti olaraq adlandırdığı şeyə doğru getmekdedir. bunu açıqlamaq üçün bir çox söz, terifler ve (super-senaye cemiyyeti) kimi öz çıxardığı ya da (melumat çağı, kosmos esri, elektron çağ, global kend, teknetronik çağ, texniki-elmi inqilab) kimi başqalarının teyin ettiyi terminləri istifadə edir, müeyyen derecelerde bireyselleşme, ayırma, melumat-esaslı istehsal ve deyişikliyin süretlenmesi (tofflerin açar qanunlarından biri "deyişme xetti deyil ve geriye, ireliye ve yana doğru gede biler" şeklindədir) kimi texminler etmişdir.

    men bu kitabı oxuduğumda çox tecüblenmişdim. kitabın içinde yazan ilk baskı tarixi 1980 ci il idi. internetden araşdırma ettim ve heqiqeten de 1980 de yazılan bir kitab olduğunu ve yazılandan sonra her hansı bir elave vey a deyişkenlik olmadığına inandım.

    36 il evvel yazılmasına baxmayaraq alvin toffler “üçüncü dalğada”bilgi – informasiya çağının xüsusiyyetlerini ve bunun sonucları olan siyasi, ictimai ve iqdisadi neticelerini izah edir.
    qlobalaşma ile ilgili oxuduğum en mükemmel kitabdır deye bilerem. kitabda oxuyubda bu hal hazırda yoxdur diye bileceyiniz 2-3 şey ola biler, amma internetden hemen şeyleri axtardığınızda eslinde dünyada var olduğunu sadece olaraq bizlerin elinde olmadığını da göre bilersiniz.

3 əjdaha

azturka
#212968


07.05.2016 - 12:34
+25 oxunma



hamısını göstər

üzv ol

...