bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

...

2001: a space odyssey

əjdahalar   googlla
ən yaxşı film soundtrackları - arthur clarke - yazarların onluğuna girən filmlər - andrey tarkovski - ən gözlənilməz sonla bitən filmlər - stanley kubrick - kitab əsasında çəkilən filmlər - məsləhətli filmlər - sci-fi sevən sözlük yazarları - hannibal lecter
    3. filmi şübhə və suallar içində izlədim. sonundakı səhnəni anlamağa çalışdım. səndimə dərinə getməyə ehtiyac da yoxuymuş.onsuz da stanley kubrick bir çıxışında anlamağa çalışmayın, anlamazsınız demişdi.
    sir arthur c. clarke da buun haqda bir kitab yazar ama film nümayiş olunannan sonra nəşr olunar, davamında da 3 kitab daha yazılar ; 2010, 2061 və 3001

    "bu arada filmdəki meymunlar əsl meymunlar deyil, stanley müəllim də bir intervyusunda bəzi insanların "bu cür əhliləşdirilmiş meymunları hardan tapmısan" sualınnan bezdiyini söyləmişdi."

    filmin çəkimi : super panavision 70 ilə 65mm negativ istifadə edərəy çəkilmişdir, technicolor ilə də rəngləndirilmişdi.
    komputerin adı "hal 9000"idi. adının ibm-dəki hərflərdən bir əvvəlki hərfi götürərəy yaradıldığı deyilsə də arthur c. clarke bunun sadəcə təsadüf olduğunu vurğulamışdı.
    bir də kubrick çox simic olubmuş bu film üçün qurduğu səhnələri dağıdıbmış ki sora başqası gəlib bunnardan istifadə eliyib film çəkməsin

    bir türk arkadaşın blogspotunnan da biriki şey götürdüm, diyir ki ;
    1.ilk maymunun çıldırdığı sahneden en sona kadar klasik müzik dinliyoruz, sadece aventür filmle yetinen mallara sıkıcı gelebilir. en hoş kısmı da blue danubenin uzayın manzarası eşliğinde dinlettirilmesiydi. ulan allahsız o sahneleri sen nasıl çektin, yani 1969 yılında ay'a ayak basılıyor, sen 1968 yılında film yapıp uzay aracında ve ayda mayda adam yürütüyorsun noluyor lan? neil armstrong da benim gibi şaşkınlığını gizleyemez ve şöyle der: "uzaya gittiğimizde her yerde filmden bi sahne görmüştük".
    2.1989'un ağustosunda colombo, sri lanka'da arthur c. clarke şunları söylemişti: “64’ün ilkbaharında, aya iniş uzak bir geleceğe ait psikolojik bir hayal gibi görünüyordu hala. kuramsal yönden bunun kaçınılmaz olduğunu biliyorduk; duygusal yönden ise buna gerçekten inanamıyorduk. ilk çift kişilik gemini uçuşu (grissom ve young) başka bir yıl gerçekleşmeyecekti ve ay yüzeyinin doğası hakkındaki tartışmalar şiddetlenerek sürüyordu. nasa filmimizin bütçesini karşılıyordu (10 milyon abd dolarından biraz fazla) ancak her geçen gün uzay keşiflerinde ilerleme kaydedilemiyordu. ancak belirtiler açıktı: "sık sık stanley’e filmin ilk kesintisiz gösterimde olduğu sırada insanoğlunun da gerçekten ayda yürüyeceğini söylüyordum (adamın hası) o halde, en önemli meselemiz önümüzdeki birkaç yılda olacak olaylar yüzünden modası geçmeyecek, ya da kötü ve gülünç hale gelmeyecek bir hikaye yaratmaktı. geleceği önceden tahmin etmek zorundaydık. bunu yapabilmenin yollarından biri, içinde bulunduğum zamanın oldukça ilerisini düşünerek, olay ve olguların bizi sollayıp geçmesi tehlikesini ortadan kaldırmaktı. diğer yandan, eğer aşırı derecede düşünecek olsaydık, bu sefer de seyircimizle iletişimimizi kaybetmek gibi korkunç bir tehlikeyle karşılaşırdık.”
    3.nietzsche, “zerdüşt’ün öndeyişi”nde şöyle der: “insan alt edilmesi gereken bir şeydir. onu alt etmek için ne yaptınız?… bütün varlıklar şimdiye dek kendilerinden öte bir şey yaratmışlardır: peki siz bu büyük yükselişin inişi olmak ve insanı alt edecek yerde hayvanlara dönmek mi istiyorsunuz?… insana göre maymun nedir? gülünecek bir şey ya da acı bir utanç. insan da tıpkı böyle olacaktır üstinsana göre… maymundunuz bir zamanlar ve şimdi bile insan, her maymundan daha maymundur… içinizde en bilgeniz bile uyumsuzluktur, bitki ve görüntü melezidir… üstinsan yeryüzünün anlamıdır… insanda büyük olan, onun köprü olmasıdır, erek değil: insanda sevilebilecek olan, onun karşıya geçiş ve batış olmasıdır.


    ayrıca ən məşhur filmi a clockwork orange. gəl ki bu filmi vaxt itkisi gəlmişdi mənə. ama indi izlədiyimi sevdim. yəni səbrnən izlədim arada sıxıldım ama 68ci ildə çəkildiyini düşünərəy izləyəndə dəyşət gəlirdi

4 əjdaha

murad_jamal
#130790


18.10.2014 - 15:12
+170 oxunma



hamısını göstər

üzv ol

...