bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

...

it is a wonderful life

əjdahalar   googlla
frank capra - yeni ili tək qarşılayacaq olan yazarlara film məsləhətləri -
    3. xoş bir tebessümle xatırlanan film..christmas filmleri içinde layiqli yerini alıb, imdb'de hemçinin, ilk 50-de olmalıdı indilerde..
    her defe filmi xatırlayanda rahatlıq veren duyğularla yanaşı bir tutam da bedbinlik çökür üzerime..lakin neqativ duyğuların hamısını gecikdirmeden qovuram. bezi filmler var, bir toxunuşdur heyata, ele beyenersen ki tenqid etmek istemezsen. it is a wonderful life da bunlardan biridir..
    filmde en çox tesirlendiyim şey, esas mesajdan uzaq idi. kişi-qadın münasibetleri ve evlilikle bağlı idi. cidden aileni bir arada tutmaq üçün bir miqdar fedakarlıq şertdir, bunu görürük filmde ve heyatda da görürük..xoşbext evlilikleri müşahide edirem, esasen kompleksiz, egoyu dert etmeyen iki insanın bir araya gelmesi ile olur. burada kiçik bir nüans var ki müşahide zamanı yanılda biler. heqiqi xoşbext evlilikleri terefsiz bir şekilde müşahide etdiyiniz zaman qadınlar daha çox fedakarlıq edirmiş kimi görüne biler, etirazım yoxdu, bele görünür. lakin bu hereketlerin/münasibetin arxaplanını görmek üçün besit bir müşahideçi mövqeyinden başqa bir şeye sahib olmalıyıq. qadınları ve kişileri az da olsa tanıma kimi..qadınları az da olsa tanıdığımız zaman başa düşeceyik ki onlar eks cinsle münasibetde her şey üçün fedakar olmağa hazırdırlar, yeter ki qarşısındaki insanın niyetinin pis olmadığını anlasınlar ve özlerine seçim azadlığı verilsin..az da olsa cinsiyyetçi baxış varsa bir qadından istenilen semimiyyetin görüleceyine inanmıram..mövzudan çox uzaqlaşmadan, demek istediyim qarşınıza o vaxt bir mary olacaq ki siz de george ola bilesiz..
    başda behs etdiyim bedbinik meselesine geldikde beli, çoxunuzun anladığı kimi bu george ile, bir insanın xeyalları gerçekleşdirmesinin yalnış bir şey imiş kimi gösterilmesi ile bağlı idi..georgun bütün arzularından keçib heyatını qesebesinin tereqqisi üçün keçirmesi film boyunca içden içe narahat eledi meni. george bütün bunları bir anlamda mecbur olduğu üçün eledi, eger qesebeni o melum iclasdan sonra bütün o ehtirasları ve enerjisi ile terk etseydi kim bilir belke dünyanı deyişecek layihelere imza atacaqdı...

    --spoiler--

    melek simvolunu ilk gördüyümde teeccüblendim düzü, marozkadaki nastinka kimi bir qız gözleyirdim -* melekle bağlı sehneler lazımsız detallarla bezedilib, bir az daha sade ola bilerdi, xüsusile qanadın qazanılması meselesi gereksiz idi mence.
    filmin en önemli ve düşündüren mesajı olan 'göresen men olmasaydım heyat nece davam ederdi?' fikrini hamımız düşünmüşük zaman zaman..can sıxıcı dadı var bilirik, hetta daha çox dehşete düşüren..heyat davam edecek, ailem, yaxınlar bütün o insanlar men yoxmuşam kimi yaşayacaq, varlığım ağıllarına bele gelmeyecek..var olub ölmekden daha berbad bir şeydir, öldükden sonra en azından birilerinin ağlında, üreyinde olacağını bilirsen, var olmamaq ise tam bir heçlikdir, heçlik ise insanı en çox qorxudandır..

    --spoiler--

    texminen son yarım saatda dini simvollara gönderişler, inanma, semimi olaraq inanama rahatladır insanı..kim olursan ve hansı dinle elaqeliysen inanc deyilen şeyde mistik bir şeyler var doğrusu, insanı rehabilite eden..final sehnedeki pianino müşayetinde her kesin dostluq, sülh ve inancı temsil eden mahnı oxuması o qeder gözel teessürat yaradır ki kaş ki 70 il evvele qayıdıb orda olsam deyir insan...

əjdaha

lily
#141896


02.01.2015 - 00:42
+135 oxunma



hamısını göstər

üzv ol

...