bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

...

napoleon bonaparte

əjdahalar   googlla
ludwig van beethoven - fransa deyəndə ağıla gələnlər - napoleon bonapart - sherlock holmes - overrated - stalingrad - ailurophobia - quranda qadının alçaldılması - sözlükçülərin ən sevdiyi siyasətçilər
    23. Napoleonun sayisiz qelebelerinin esas sirri strategiya azadligi ve ordusu idi. Bele ki Napoleon doyuslerden evvel ciddi strategiyalar hazirlamir,doyus vaxti doyusu ciddi musahide ederek ani qerarlar verirdi. Mehz Napalyonun dogusdan gelen serkerdelik qabiliyyeti onun ugurlarinin esas sebebi idi

    Diger birchox dovletlerde suvariler onemin itirib piyadalarla evez olunarken,Napalyon ordusunda suvariler en onemli yer tuturdular. Diger terefden,Napalyon ordusunun esgerleri doyushlere nece deyerler canla-bashla gedirdiler. Napalyon ordu ile munasibetlere diqqet yetirir,ciddi nizam intizami gozleyir ve esgerlere bir qehremanmish kimi davranirdi.

    Napalyonun son doyushu olan Vaterloodan evvel muttefiqlerin bashi avropanin siyasi xeritesin deyismeye qarismisdi. Bundan meharetle istifade eden Napalyon chox qisa muddetde seferberlikle 200 minlik nizami ordu yaradır. Tebiiki muttefiqler de bosh dayanmir ve daginiq ordularin toplamaga baslayirlar.


    Napalyon daginiq Avstriya ve Rus ordusunun chox uzaqdan geldiyin gozel bilirdi ve buna gore de,qarsisinda iki dovlet qalirdi - Prussiya ve Britaniya imperiyasi. Napalyon eger biraz erinse,rus ve avstriya qoshunlarinin gelib chatacagini ve doyushun taleyinin hell olunacagin basha dushurdu ve buna gore de o,mudafiede dayanmagi yox hucuma kechmeyi chox ustun gordu. Napalyon prussiya ve Britaniya qoshunlarin asanliqla meglub edib sonra rus ve Avstriyalilari meglub edeceyin dushunurdu.

    Belece Napalyon muttefiq qosunlar uzerine hucuma kechir. Napalyonun plani prussiya ve britaniya qoshunlarin bir birinden ayirib ayri-ayriliqda her ikisin ezmek idi. O muttefiqleri bir birinden ayira bilir,amma doyusde edilmis bir sehve gore fransiz suvarileri meglub olmaga baslayir ve diger qanadda ingilis qosunlari fransiz ordusunun ikinci hissesin ezmeyi bacarir. Napalyonun plani pucha chixir ve daginiq ordusu ile parise qayidir. Burda o qachmaga cehd gosterse de bunu bacarmir ve neticede paris muttefiq qosunlar terefinden isgal edilir ve napalyon tutularaq müqəddəs yelena adasına surgun edilir ve ele buradaca boyuk imperator vefat edir.

    Napalyonun saint helenada(muqeddes yelena adasi) cekilmis bir resmi:

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Napoleon_sainthelene.jpg


    Qaynaqlar: wikipedia,bezi kitablar

3 əjdaha

fripp
#173537


01.07.2015 - 01:31
+100 oxunma



hamısını göstər

üzv ol

...