ən bəyənilən ekşi sözlük entryləri
əjdahalar googllasözaltı roman - dünənin ən bəyənilənləri
entry: türkiye de kendine reis dedirten iki karekter tayyip ve sedat peker malum. peki bu rastgele denk gelmiş bir şey mi? değil efendim değil.
dur önce diğer reis modunda takılan adamları sayalım: mehmet ağar, fatih terim, ülkü ocağı başkanları ve onları yeğenleri, bilimum mafya tipi, bazı taraftar gruplarının liderleri, gökçeğin adını futbol takımına verdiği oğlu etc...
bu reis olayı ki sanırım karadenizlilik ile bir alakası var, memlekette ne kadar kendini kanun sanan adam var, kendi kanunu ve adaletini bşakalarına dayatan ve devletin kanunlarından amade insan var onlara özgü bir şey. aslında sadece devletin kanunlarından amade olmak de değil, daha çok devlete eklemlenerek devletin kanunlarının olağan üstü durumununun kanun koyucu ve uygulayıcısı olmak. şu listedekilerin hepsini marslılar bir gün kaçırsa memleket çok daha nefes alınabilecek bir yer olur. çünkü bu reisler, ellerindeki kaba gücü, polisi, gizli servisi, mafya ilişkilerini kullanarak iktidar alanlarını sürekli geliştirmek ile uğraşırlar.
reis reisi de sever. bir reisin varlığı ötekinin varlığını garanti eder. böyle küçük iktidar odakları oluşutururlar. devlet reisleşir, devletin başındaki adam kendine reis dedirtir. onu reis yapan şey tam olarak kendi adaletini empoze edebilme gücüdür. devlet çokca reisin devletidir. reis istediğini korur istediğini dövdürür. bunlar da gayet legal bir şekilde polis eliyle yapılır.
bu resicilik durumu sadece türkiyeye özgü değil. meksika ve güney afrikada çok farksız değil. ama belki en genel anlamda fark bizim devletimizin bizzat reisleşmesi. mesela meksikada devlet çok iplenmez ama reisler özellikle yerelde çok güçlüdür. ordaki devletin polisi reisin de adamıdır aynı zamanda. keza aynısı güney afrika için de geçerli. ülkeyi yönetenler ise burjuva demokrasi tiyatrosuna devam eder. fakat bizde bizzat devlet en tepesinden reisçiliğe bulanmış durumda. devletin kolluk güçleri ta en başından bir de derini olmak üzere organize edilmiş. devletin kolluğunun kanun dışına çıkması ve reislerin iktidar alanına eklenmesi diğer ülkelerde yerelde, toprak ağası mafyalar ile olurken, bizde iktidarı elinde tutan reisleşmiş.
bunları sedat pekerin de teröre lanet mitingi yaptığını görmem düşündürdü. iktidar sahibi reisler, ikisi de, aynı yöntemi kullanıyor rıza üretmek için. devletleşiyor, ve devlete de böyle eklemleniyorlar. hukuğun dışına çıkmak yerine nların hukuğu da devletin hukuğu haline geliyor. yasalar tamamen anlamını yitiriyor. sokak ortasında göz göre göre gazeteciler dövülüyor, kürt şehirlerinde bir sürü sivil ölümü ve kanunsuzluk haberi geliyor,, ve işin kötüsü bunların hepsi yeni türkiye cumhuriyeti kanunlarının içerisinde var oluyor. yeni kanunlarımız devletin yasası + reislerin toplam yasası.
benim önerim tüm bu reislerin ingilteredeki lordlar kamarası gibi, meclise paralel bir kanun koyucu yapı oluşturmaları yönünde. en azından kaç reisimiz var, kaçının kanunlarına tabiyiz falan biliriz. sonra rast gele sokakta bir reise denk gelir falan diye korkuyoruz. eğer reislere özel bir plaka falan da verilirse mesela yanlarından geçerken yolumuzu değiştiririz. topluma huzur hakim olur.
hukuk devleti mi? hukuk nedir, daha uzun düşünmeli.
üzv ol