bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

...

seks və cəza

əjdahalar   googlla

    1. Orjinal adı Sex and Punishment: Four Thousand Years of Judging Desire olan Eric Berkowitz kitab.
    Qədim Babildən XIX əsrin sonuna qədər uzanan, seksin sosial yaşamda, sənətdə, dində və ən əsası bunların bütün halda ədalət - məhkəmə sistemində yerini incələyən yazıçı günümüzdə bir çox toplumun tabu hesab etdiyi şeylərin tarixən necə formalaşdığını gözlər önünə sərir.

    Hər üç səmavi dində homoseksuallığın iyrənc, günah hesab edilməsinin səbəbinin yəhudilərin qonşu xalqların bütün adət ənənələrinin, mədəniyyətinin tam əksini qəbul etməyə qərar verməsi və bu yaşam tərzini, fəlsəfəsini din halına çevirmələrinin bütün dünyaya necə təsir etdiyini hamımız görürük.


    --spoiler--

    Hıristiyanlar siyasi iktidarı ele geçirmemiş olsalardı, mütevazı bir cemaat olarak hatırlanacaklardı. Beden (seksi özleyen) ile ruh (seksin harap ettiği) arasındaki çatışmayı ısrarla vurgulamaları tarihsel bir konu olmaktan öteye geçmezdi. Cinsel sevginin ruhsal ölümü beraberinde getirdiği yönündeki Hıristiyan anlayış, imparator Konstantin’den günümüze kadar Batı seks hukukunun mihenk taşı oldu. Oldukça kısa bir sürede Hıristiyanlık, mücadeleci bir taşra grubunu Roma devletinin kritik öneme sahip bir kolu haline getirdi. ilk adım Konstantin’in 313 tarihli Milan Fermanı’ydı. Bu ferman, bütün dini inançlara hoşgörü göstererek Hıristiyanlık üzerindeki baskıyı kaldırıyordu. Aynı yüzyılın sonunda Hıristiyanlık Roma’nın resmi dini haline geldi ve eskinin mazlumları yeninin zalimleri oldular.

    isa sevgi hakkında çok şey söylerken, seks hakkında fazla konuşmamıştı. Her ne kadar kendi hayatı yerel ölçütlere göre nispeten nezih idiyse de cinsel davranışın ince noktaları onun ana meselesi değildi. Evli olmayanlar veya eşcinseller arasındaki cinsel ilişkiye dair hiçbir beyanatta bulunmamıştı, fahişelere karşı hoşgörülüydü ve zina yapanlara karşı Yahudiler kadar sert değildi. Fakat fani isa bu dünyada uzun zaman kalmadı ve çok geçmeden onun kelamını başkaları üstlendi. En etkili takipçileri seksin her türüne kafa yorup cinsel ahlak meselelerine bir hayli zaman ayırdılar. isa’nın görece kayıtsızlığı, Hıristiyanlığın babalarını, Kurtarıcı adına katı bir kısıtlamalar silsilesine başvurmaktan men etmedi.

    --spoiler--

1 əjdaha

kholin
#289751


28.08.2019 - 13:40
+500 oxunma



hamısını göstər

üzv ol

...