bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

...

allahın varlığının sübutları

əjdahalar   googlla
pilavüstü bilgisayar - rubinshteyn - alternativ timidus kitab adları
    34. əvvəla yazı türkçə olduğu üçün hərkəsdən üzr istəyirəm. bilinən səbəblər bunlardır:

    1. dünya tarihi boyunca, bütün kültürlerdeki insanlar, bir tanrı'nın varlığını kabul etmişlerdir.

    bir kişi, bütün tarih boyunca gelmiş geçmiş bütün insanların, bütün ulusların ve kültürlerin hatalı, kendisinin haklı olduğunu nasıl söyleyebilir? milyarlarca insan, çeşitli sosyolojik, zihinsel, duygusal ve eğitimsel çeşitliliği içeren milyarlarca insan, tek bir ağızdan bir yaratıcı, bir tanrı olduğuna karar kılmışlardır.

    antropolojik araştırmalar, günümüzde en uzaklardaki, en izole olmuş ve en ilkel kabilelerde bile evrensel bir tanrı inancı olduğunu gösterir. dünya üzerinde yazılmış en eski, en antik tarihi eserlerde veya efsanelerde, orijinal bir yaratıcı, tanrı konsepti görülmektedir. günümüzde veya antik çağlarda çok tanrılı inançlara sarılmış, birbirinden bağımsız ve alakasız toplumların bile kökenlerinde en yüksek ve en yüce olan bir tanrı bilinci olduğu görülür.

    2. gezegenimizin karmaşıklığı, sadece evrenimizi yaratan temkinli bir tasarımcıya işaret etmekle kalmaz bugün hala ona bağlı olduğunu gösterir.

    tanrı'nın tasarımına işaret eden bir çok örnek, hatta sonsuz örnek mümkündür, ancak biz sadece birkaçını verebileceğiz:

    dünya . . . boyutu mükemmeldir. dünyanın boyutu ve yer çekimi, oksijen ve nitrojen gazlarından oluşan ince bir tabakayı, yerden 80 km yukarıya kadar tutmaktadır. eğer dünya daha küçük olsaydı örneğin merkür gibi, bir atmosferi olması imkansız olacaktı. eğer dünya daha büyük olsaydı örneğin jüpiter gibi, atmosferi özgür hidrojen içerecekti. dünya, hayvan, bitki ve insanları yaşatabilen, doğru bir karışımdan oluşan atmosfere sahip tek gezegendir.

    dünya, güneşe en doğru mesafede durmaktadır. eğer dünya, güneşten daha fazla uzakta olsaydı, biz tamamen donardık. daha yakın olsaydı hepimiz kavrulurduk. dünyanın konumunundaki küçük bir değişiklik bile yaşamı imkansız hale getirirdi. dünya, güneş etrafında 107,000 km/saat hızıyla dönerken bile bu mükemmel mesafeyi korur. bunu gerçekleştirirken aynı anda kendi ekseninde de dönmektedir. böylece yüzeyinin ısınmasını ve soğumasını sağlar.

    ayın boyutu ve dünyaya olan uzaklığı, dünya ile olan yerçekimi açısından mükemmeldir. ayın önemli okyanus gel-gitleri ve hareketleri ile sular ne durgunlaşır ne de kıtaların üzerine tırmanır.

    su . . . renksiz, tadsız ve kokusuz ancak hiçbir canlı onsuz hayatta kalamaz. insanların (üçte ikisi), bitkilerin ve hayvanların bedenlerinin çoğunluğu sudan oluşmaktadır. suyun karakteristik özelliklerinin benzersiz bir şekilde yaşama uygun olmasına bakalım:

    suyun olağandışı bir donma noktası ve yüksek kaynama noktası vardır. su, dalgalanan çevre ısılarına uyum sağlamamızı ve beden ısımızın sabit kalmasını sağlayan unsurdur.

    su aynı zamanda kimyasal olarak etkisizdir. taşıdığı maddelerin niteliğini bozmadan yiyeceklerin, ilaçların ve minerallerin absorbe edilmesini ve beden tarafından kullanılmasına imkan verir.

    suyun benzersiz bir yüzey gerilimi vardır. bitkilerin içerisindeki su, yer çekimine aykırı bir şekilde yukarı doğru çıkabilmekte, en yüksek ağaçların en uç dallarına bile besin taşıyabilmektedir.

    su, yukarıdan aşağıya doğru donmaya başlar böylece içindeki balıklar yaşamaya devam eder.

    dünya suyunun %97'si okyanuslardadır. ancak dünyamızın içerdiği bir sistem, bu suyun tuzdan arınmasını, buharlaşıp tüm dünyayı sulamasını sağlar. buharlaşma, okyanusun sularını tuzdan ayırır ve kara üzerinde suyu dağıtması için rüzgar tarafından itilen, bitkileri, insanları ve hayvanları, kısacası yaşamı besleyen bulutları oluşturur. bu sistem hem arındırmayı, hem tekrar kullanmayı hem de besi sağlamayı içermektedir.

    insan beyni . . . eşzamanlı bir şekilde sayısız bilgiyi işler. beyniniz, etrafınızda gördüğü şekilleri, renkleri, kokuları, ısıları, ayağınızın altındaki basıncı, ağzınızın nemini, elinizdeki ve üzerinizi kaplayan elbiselerin dokusunu aynı anda işler. beyniniz duygusal yanıtları, anıları ve düşünceleri kaydeder. aynı zamanda bedeninizin düzenli işlerini sürdürür, nefes almanız, göz kapaklarınızı açıp kapamanız, yürümeniz, iç organlarınızın çalışması bunların bir kaçıdır.

    insan beyni bir saniyede bir milyondan daha çok mesajı işleme tabi tutar. beyniniz bütün bu veriyi tartar, önemine göre süzgeçten geçirir, göreli olarak önemsiz gözükenleri geri plana atar. dünya üzerinde yaşamanızı ve işlev görmenizi sağlayan işlemci, beyninizdir. her saniye milyonlarca veriyi işleyen, bedeninizin bilinçli ve bilinçsiz işlevlerini sürdüren ve sayısız etkinliği, yaratıcılığı olan insan beyninin şans eseri oluşmuş bir et parçası olduğunu kim iddia edebilir?

    nasa uzaya bir mekik gönderdiği zaman içine yerleştirdiği maymunun bu gemiyi inşa etmesi ve kullanmasını beklememiştir, sadece zeka ve yaratıcılık sahibi bir tür bunu yapabilir. birisi insan beyninin varlığını nasıl açıklar? sadece insan beyninden daha bilgili ve zeki bir akıl bunu yaratabilir.

    3. "şans" yeterli bir açıklama değildir.

    efes harabelerine ya da dolmabahçe sarayına baktığınızda bu eserlerin şans eseri oluşmuş, doğal yapılar olduğunu düşünür müsünüz? sınırsız zaman, rüzgar ve yağmur sağlansa bile doğa bu eserleri oluşturamaz. sağduyumuz bize bu eserlere baktığımızda, açık bir planlama ve ustalıkla oluşturulmuş, zeka ürünlerine baktığımız verisini verir.

    bu makale, dünyamızın birkaç şaşırtıcı yönüne dokunmaktadır: dünyanın güneşe konumu, suyun bazı özellikleri, insan bedeninin bir organı. bunlardan herhangi birisi kazara olmuş olabilir mi?

    seçkin astronom frederick hoyle, amino asitlerin insan hücrelerinde tesadüfi bir şekilde bir araya geldiği iddiasının matematiksel olarak gülünçlüğünü ortaya koymuştur. hoyle, "şans" ihtimalinin saçmalığını takip eden analojide resimlemiştir: "bir kasırganın, bir hurdalık üzerinden geçerken parçaları şans eseri birleştirip, şans eseri çalışan ve uçmaya hazır pırıl pırıl bir boeing 747 oluşturmasının şansı nedir? olasılık o kadar küçüktür ki, sınırsız zaman ve sınırsız hurdalık verilmiş olsa bile bu olasılıkta yükselme görülemez."

    evrenin ve bizim yaşamımızın karmaşıklığı göz önüne alınıldığında, ihtiyacımız olan herşeyi yaratmış olan makul, sevgi dolu ve zeki bir yaratıcıyı kabul etme durumunda kalırız. kutsal kitap, yaşamı yaratan ve sürdüren bu yaratıcı'yı tanrı olarak tanımlar.

    4. insanlığın doğal olarak sahip olduğu yanlış ve doğru hisleri biyolojik olarak açıklanamaz (vicdan.)

    hepimizin içinde, bütün kültürlerde, evrensel bir doğru ve yanlış hisleri mevcuttur. bir hırsız bile kendisinden bir şey çalındığında haksızlık içerisinde olduğunu düşünür. istisnasız bütün kültürlerde, ailesinden zorbalıkla çekilip alınan ve tecavüz edilen küçük bir kız olayı karşısında büyük bir öfke, tiksinti ve bu kötülüğü onaylayanlara karşı kızgınlık oluşur. biz hissi nereden elde ettik? bütün insanların vicdanlarında yer alan evrensel bir adalet, kötülüklerden tiksinme bilinci nasıl oluşmuştur?

    cesaret, asil bir neden için ölmek, sevgi, merhamet, saygınlık, vazifeye sadakat, tüm bunlar nereden geldi? eğer insanlar sadece fiziksel gelişimin ürünleriyse, "en güçlü olanın hayatta kalması" ise, niçin birbirimiz için canımızı feda ediyoruz? yanlış ve doğru hakkındaki iç hisse nereden sahip olduk? bizim vicdanımızın varlığına getirebileceğimiz en iyi açıklama, insanlığın kararlarına ve uyumuna önem veren, seven bir yaratıcı'dır.

5 əjdaha

azenec
#115019


22.04.2014 - 02:21
+295 oxunma



hamısını göstər

üzv ol

...