bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil
neden azerbaycanca öyrenemedim
link məsləhətxana link yeni başlıq aç link mənimkilər

neden azerbaycanca öyrenemedim

#təhsil

türkler üçün azerbaycanca öyrenmek asan deyil. çetindir. men öyrenemedim. sebebleri:
(türkdili mod on)
1. azerbaycanin dünyada yeri ve önemi olmamasi. lazim olmuyor amk.
2. malzeme yok. textbook yok. audiobook yok. azerbaycan dilinde film, dizi tapamadim. şirinler azerice falan diye axtariram azerinin biri bizim dilde yüklemiş o çixir amk. git kendi dilinde yükle bizimkini niye koyuyon. edebi eserler tapdim, onlarin da türkçe çevirisi yox, karşilaştirarak oxuyabilmedim. hem azerbaycan dili hem türkçesi olan belki bir tek balaca şehzade var o da yamyam dillerine bile çevriliyo amk.
3. zorlanma durumu olmuyor. men gitsem azerbaycana, dil bilmediyim için sorun yaşamam, çaresiz kalmam. bilirem ki kendi dilimde danişsam başa düşecek. hep bir garanti var. ayrica, kendileri hamisi türkçeyi başa düşür. anlaşamayinca direk türkçeye geçiyoz. normalde bu "immersion" metodu iyidir ama bu da olmuyor.
4. aga normalde bi yabanci dil konuşurken kelime ararsin, bulamayinca tarif edersin karşidaki söyler, ya da arada bir hatalarini düzeltir. sizinle böyle bişey olmuyo. anlamamasi gibi bir durum olmuyo. adam gene kafayi salliyor anliyor.
5. ha bi de azerilerle onlarin dilinde danişmaya çalişinca taşak geçiyom falan zannediyolar heralde, bi suratlari asiliyo böyle. azerice danişmamdan hoşlanmiyolar. ya da bir iki gülüp boşver sen normal konuş diyolar. önyargi oluşmuş türklere karşi. bu siteye daha ilk geldim aybalam mevzusu, türklerin sorduğu gijdillax sorular hepsini okudum. çok çekmişiniz tabi hakkiniz var

ara sonuç: "plato" problemi aşilamiyor: dilde azbuçuk idare ettiğin bi seviyeye gelince ilerleme bir süre duruyor, onu aşmak için zorlanma, motivasyon gerekiyor. galiba türkler platoda kaliyor. en azindan benim öyle oldu.

sonuç: bildiyim yabanci dillerin arasina azericeyi katamadim. almancaya başladim o daha kolay. yer gök malzeme dolu. bak kafka okuyom türkçesiyle beraber.


User Avatar

1. yanlış, doğrusu "neden azerice öyrenmelisin ki?" olması lazım.
zaten birinci maddede belirtmişsin, dünyada yeri yok, neyine lazım?
benim tavsiyem, ingilizceni geliştirdikten sonra dilleri bi kenara bırakıp daha da faydalı birşeyle uğraşman. ha yo hayır dillere merakım var diyorsan git işte almanca, fransızca falan takılsana arkadaşım. o da olmadı daha da farklı diller istersen git endonezya kabilelerinin dillerine merak sal. yani seninle neredeyse hemen hemen aynı kökten gelen bir dil için neden kasıyorsun ki? nesi ilginç ola bilir ki? gerek yok.

edit: həri xəstələr sizi. azəri qəbiləsevərləri mənfiləyirlər.

timidus @28960

User Avatar

3. Mәncә öyrәnә bilmәmisәnsә vaxtını әbәs yerә sәrf etmә.öyrәnilәsi daha maraqlı dillәr mövcuddu(fransız,ispan,italyan kimi).
Amma sәn yox, öyrәnmәk istiyirәm deyirsәnsә uğurlar,belә çәtin dilimiz yoxdu

reyn @28964

User Avatar postun sahibi

4. @3 sen gerizekalı mısın la? ne ıraqı, ne 1500'ü? beni biriyle karıştırdın. mal mıdır nedir yahu...

@timidus : ender bulunan dili sıfırdan öğrenmek ayrı bir "challenge", doğuştan az buçuk bildiğin azericeyi anadil gibi yapmaya çalışmak ayrı bir challenge. uğraşsam elbet her türlü öğrenirim. ben diyorum ki böyle zorluklar var. dilinizde kaynak yok. ha bu manyak vardır diyo, bir-iki bişey vardır belki, varsa yollasın ben bulamadım.

dünyada yeri yox derken kapalı ülke falan, onu demek istedim. o lafa takılma. bak mesela workaway diye bir site var yurtdışında konuk olmak için. yüzlerce binlerce ilan var neredeyse her ülkeden. azerbaycandan 1 tane yok. gidip kalamadık. bunları diyorum.

bir de galiba rusçanın ekonomi, siyaset vb üzerinden hakimiyeti var, diyelim yabancı biri iş için gelip kalacak, adam rusça öğrenir azerice öğrenmez. diğer eski sovyet ülkeleri için de aynısı geçerli.

evet azerileri gene birbirine düşürdük adamlar beni değil timidusu umbaylıyor)) ben buradan gideyim en iyisi

adamlara bak niye azerice diyorlar. yahu biz sizi seviyoruz be... ))

meyxanada anaya söyərək başlayan adam @28965

User Avatar

5. Mənim commentimi hansı oğraş sildi?

tukezbanxala @28966

User Avatar postun sahibi

6. @5 ben sildim. amk biriyle karıştırmışın beni, ıraqlı falan değilim, 1500 falan da kazanmıyorum, dediyin gibi şeyler yazmadım. manyak manyak konuşuyon.

@6 [edit: al işte adama cevap yazdık, şimdi hepsini silmiş.] ukalalık etme alırım aklını. benim de yazdıklarımı azeri bi qaqas çevirseydi ben de senin gibi öterdim. burda boş yere adamlara yaltaqlıq edirsen, yaptığın bu.

özümü yukarıdan falan aparmadım azerbaycan fransa, almanya gibi bir devlet değil, fransızca, almanca öğrenmek iyi bir yatırım olabilir ama azerice böyle değil. bunlar zaten çok açık... bak adamlar da şaşırıyor ne bok yemeye öğrenirsen diye.

zaten azerbaycan dilinde edebiyat eserleri var internette başka da pek bir şey yok. oxudum dedim zaten yukarda, senden çok okumuşumdur rahat ol. almancaya gelince, dil öğrenmenin metodlarını bilirsen hepsi kolay. almancanın bir avantajı, istediğin her türlü kaynak var. yukarıda yazdık işte azerice öğrenmedeki sorunları, bunlar almancada yox.

Ben azerbaycanlılarla konuşurken niye güleyim amk. işin gücün yaltaqlık. adamlarla "yabancı dil" gibi konuşulamıyor onu anlatıyorum.

valla sevgili okurlar yaptığım saptamalar doğru. "dünyada yeri yok" lafı talihsiz oldu, siz de ona takıldınız heralde.

meyxanada anaya söyərək başlayan adam @28969

User Avatar

7. türk dili azəri dili ikisidə bir zibil deyil. bir dənə düzəməlli kitabın bu dillərdə tərcüməsini tapa bilmirəm. ingilis dilini öyrən bitdi getdi.

edward witten @28970

User Avatar

8. meyxana qaqaş, ciddi olaraq bizim dili öyrənmək istəyirsənsə, mənə özəldən yaz sənə nə kömək lazımdır eləyim...

elə adından göründüyü kimi meyxanalardan xəbəri var, al sənə bitməz tükənməz bir mənbə. youtube videolarının altında da istədiyin qədər yorum tapa bilərsən, təbii ki öyrənmə sevgin və marağın varsa

bu da sənə seçimle ilgili olan kaynak

(youtube: )

krisnayayoxarcunayahe @28972

User Avatar

9. gel gorum dolboyob,mene deyirsen agilli ol diye?ay coregi dizinin ustunde olan ogras,men pampiye azerbaycan dilinde yazdirirdim ki ters e yoxdu diye.ay benim gic balam,ozun yazdigina fikir ver!.sen ne gijdillagsan,uje menim beynimi condurdun.neyneyecen?alman dilini bu qeder asandliqla oyresebilirsense azerbaycan dilini oyrewememen senin aptalligindi.men azerbaycan dilivi kifeyyet qeder yaxwi billem,amma ki sen ele bir soz deyibsen ki;azerbaycan dilivi orenmey lazimsiz ve onemsiz gibi, sen filologsun bayem?indi seni daha da qirmadan reddol.meni eseblewdirme.

akbilibitenadam @28977

User Avatar

10. @10
1 əsrdi azərbaycanlıyam mən dalbayob nə deməkdi bilmirəm heç :d
Oğraş mənim kommetimi silib mənə cavab yazır itoğlu, atdım bloka oğraşı.

tukezbanxala @28978

User Avatar

11. edebi eserler tapdım, onların da türkçe çevirisi yox, karşılaştırarak oxuyabilmedim.
vaxtı gələndə oxuya biləcəksən, çünki mənim ixtisasım bununla bağlıdır. :d
bu arada türkcəyə çevrilən azərbaycanca əsərlər var, anarın kitabları var, yeni nəsil (seymur baycan filan) var, onları oxuya bilərsən. hətta bizim universitetin kitabxanasında da var. link link

why so serious qadan alım? @28991

User Avatar

12. #12 qardaş düz deyir, onun filmi də var

(youtube: )

krisnayayoxarcunayahe @29003

User Avatar

13. çox da belə sikimizəydi öyrəndin ya öyrənəmmədin

cabrón @29017

User Avatar postun sahibi

14. @10 hey allah.. maloğlu, "sen ıraqlı deyil miydin ne çabuk türk oldun, 1500 euro maaş alıyorum demiştin" diye yazmışsın, bi ton da küfür etmişsin. ben gözledim ki sen beni biriyle karıştırdığını anlayıp, kendin sil. yox, bi de hala gıjdıllaxlık yapıyorsun.

@11 aga online yok. bir kitabı hem azerbaycan dilinde hem türkçede bulmak zor diyorum işte. kitabı almaya azerbaycana mı gideyim... almanca,rusça ve başka birçok dilde hem yazılı hem audiobook olarak klasik eserler var.

zaten çalışınca yapılır demiştim, hiç imkan olmasa buradan bile öyrenilir. ben başka dillerde olmayan ilginç zorlukları var dedim, onları yazdım. yukarıda yazdıklarım "advanced" seviyesine gelmeyi zorlaştıran şeyler.

@akbil: sen azerbaycanı savunuyorum ayağı yaparak burdaki ahaliye en sinsi biçimlerde yaltaqlıq eden karaktersiz, iftiracı ibnenin tekisin. sana başka laf yok (ə'yi copy-paste yaparak kullanmayı, ya da "karakter eşlem" açmayı akıl edemedin mi amk)
***
evet burada bazı tespitler yaptık, türkler için azerbaycan dili öyrenmenin zorluklarını dile getirdik. iki tane gıjdıllax musallat oldu, mevzuyu piç etti. nispeten yapıcı yaklaşan başta timidus olmak üzere bütün arkadaşlara teşekkür edirem. burayı yeterince kirlettik. konu kilit

meyxanada anaya söyərək başlayan adam @29020

User Avatar

15. Gijdıllah sənin sülaləndi. Nə söyüşü söymüşdüm ala? Mən durduq yerdə heç kəsə söymürəm səfeh. Qarışdırmışdımsa üzr istəyərdim durub göt göt söyüşlü şəxsi mesaj atanda dədənə də söyərəm nənənə də əbləh göt.

tukezbanxala @29031

User Avatar

16. Azerbaycan dilini öğrenmek hiç de çetin değil. Tabi bu biraz dil konusundaki kabiliyetine de bağlı. Misal 9 yaşımdan beri İngilizce bilirim. 37 yaşındayım. Hala konuşmakta veya TV'den dinlediğimi anlamada sıkıntı yaşıyorum. Fakat okuduğumu mükemmel anlıyorum veya çok iyi yazabiliyorum. Senin de sıkıntın benzer olabilir. Fakat Azerbaycan dilini de yazma haricinde mükemmel hale getirdim ben. Facebook'da Azerbaycanlı dostlar edinmeye çalış. Çok işine yarayacaktır. Söylemesi ayıp 200'e yakın dostum var. İstersen beni Facebook'da ekle, arkadaşlarla kaynaşalım hep birlikte ) Profilim şu: https://www.facebook.com/hakkisaygili

pambıq @29045

sən də yaz