1. dünya tarixinin bir kesimine damğasını vurmuş diktator. imperator elan edileceyi gün yaxın dostu brutus terefinden suiqesde uğramışdır. "sen de mi brutus" son sözleri olmuşdur.
veni vidi vici sözlerinin müellifidir
2. tarixi deyişdirenlerin arasında yer alan cengaver.
sezarla bağlı mene en maraqlı olan ise, sezar hele sezar olmamışdan evvel bunu korsanlar qaçırırlar ve ailesinden onu qaytarmaq üçün pul isteyirler, sezar istedikleri mebleği öyrenende hirslenir ve menim kimi birine nece bu qeder az pul isteyersiz axı, bu mene tehqirdir deyir. sezarın evezinde istenilen pul geldikten sonra ise onlara meni öldürün yoxsa hamınızı tapıb öldürecem deyir, korsanlar onun bu sözüne gülürler, sonra yetim natiqliq senetini öyrenir camaatı arxasına yığa bilecek qeder güclü natiq olur, güclendikden sonra korsanların hamısını tapıb öldürür.
4. öz axmaq hərəkətlərinə görə "dar başmaq" ləqəbi almış romanın ilk imperatoru,bir dəfə dəniz tanrısı poseydona(romada bu bilmirəm necə adlanırdı) müharibə elan edərək,bütün legionlara əmr edib ki,öz nizələrini dənizə atsınlar.
5. mükәmmәl bir xәtib vә yazıçı olaraq qәbul edilәn sezarın yazdığı iki müharibә xatirәlәri tapılmışdır. ilk olaraq galik müharibәsinә aid, ikinci isә daxili müharibәlәrә aid fikirlәrini toplamışdır. roma tarixindә dә bu kitablar önәmli mәnbәlәrdәn sayılır. sezar hәmişә yazılarında özündәn üçünçü şәxs olaraq bәhs edirdi. mәsәlәn galik müharibәsinә aid kitabının bir hissәsi belә başlayır: "neçә müharibәlәri fәth edәn sezar.."
ölümündәn sonra "sezar" adı liderlәr vә imperatorlar üçün ümumi bir hala döndü. alman vә rus monarxlarının istifadә etdiyi kayzer vә çar lәqәblәrinin hәr ikisi dә "sezar" sözündәn yaranıb.