lanolin

| elm

əjdaha lazımdı   googllalink

    1. yunlu heyvanların piy vəzilərindən alınan sarı rəngli kimyəvi maddə. yun yağı, yun mumu da adlanır. lanolinin su keçirməzliyi nəticəsində də qoyunların yunu su saxlamır. yun yağı (adeps lanae) adlandırılmasına baxmayaraq tərkibində qliseridlər yoxdur, xolesterol var. saflaşdırılmış lanolinin tərkibində isə pestisidlər var.

    lanolinin hidrolizindən lanolin alkoholu və lanolin turşusu alınır. lanolinlə yanaşı bunlar da kosmetik məhsulların, kremlərin, məlhəmlərin hazırlanmasında istifadə olunur. tibbi məqsədlə istifadə olunan demək olar ki, bütün məlhəmlərin tərkibində vazelinlə yanaşı lanolini də görürük. hiqroskopikdir, yüksək nəmləndiricilik xüsusiyyəti var. dəri tərəfindən yaxşı absorbsiya olunur.

    lanolinin alınması:
    (youtube: )


    heyvani məhsul olduğundan veqan və vegetarianlar tərəfindən etik qarşılanmır. baxmayaraq ki, heyvanları öldürməklə deyil, sadəcə yunlarını qırxmaqla alınır, yunsuz heyvanların məhsuldarlığa yararsız olduğundan bu prosesdən sonra öldürüldüyü güman olunur. tərkibində lanolin olmayan kosmetik vasitələr də mövcuddur. həmçinin 2017-ci ildən bəri çində sintetik lanolin istehsal olunur ki, bu da etik məhsullardan istifadə etmək istəyənlər üçün yaxşı bir alternativdir.

    mənbə:
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000902/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Lanolin
    https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/lanolin
    http://www.nutragreen-extracts.com/synthetic-lanolin


sən də yaz!