bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

cpu



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla
zəif kompüterdə oynanıla biləcək oyunlar - ilk kompüterlə edilən umbaylıqlar - apple macbook air m2 - bitirilə bilməyən kitablar - android - iphone - torrent - mən sənin bildiyin qızlardan deyiləm - ubuntu - ddos
başlıqdakı ən bəyənilən yazılar:

+4 əjdaha

2. bütün məntiqi və riyazi hesablamaların aparıldığı və milyonlarla tranzistora sahib komputerin beyni olan hissəsi.

+5 əjdaha

3. bütün dögüleri işleyen hisse.döngü ise müeyyen bir kod sistemi vasitesiyle yaranan parçalardır. bu parçalar mar(memory adress register) , mdr(memory data register) , cu( control unit) , alu(arithmetic logic unit) . cpu normalda nece bit olursa, alu'da o qeder bit olur. istisna olaraq son model 64bitlik cpu'larda 32bit alu istifade olunur.çünkü en çox 32reqemli ededler üstünde emeller yerine yetirilir.
ilk mikro hisseciyi intel şirketi istehsal etmişdir.intel 4004 adlı mikro parça 4bitlik idi. günümüze qeder istehsal etdiyi caleron,pentium,i seriyası, core 2 kimi modelleriyle intel hele en uğurlu cpu istehsalçısı şirket olaraq qalır.xeon modeli ise 22nüveli ve tam süretiyle çalışdığında reqibsizdir.
amd şirketinin ise fx,opteron,a seriyası,phenom kimi modelleri vardır.
telefon prosessoru olaraq mediatek,exynos,qualcomm ve apple'ın istehsal etdiyi modeller vardır. apple istehsal etdiyi son a9 modeli ise,az enerji xerclemesi,i5 ve i7 kimi prosessorlarla yarışacaq seviyede olması teqdire layiqdir.



hamısını göstər

cpu