bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

yastıayaqlılıq



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla

başlıqdakı ən bəyənilən yazılar:

+4 əjdaha

2. Yastiayaqliq, yastipəncə, plaskostopiya, yastibanliq ve sayri adlandirilan pence xesteliyi.
Yastipencelik nedir? 2 cur yastipencelik olur(boylama ve kondələn) boylamanin 3 derecesi olur, kondelenin ise 4 derecesi, kondələn cox vaxt qizlarda olur kabluk geynmekden. Bu sefer men boylama barede danisacam.
YastiPencelik diaqnozu 5-6 yasina kimi qoyula bilmez, usaqlar teze dogulur ve onlarin eyaqlarinin alti duz olur ve yasadiqca onlarin eyaqinin altinda amortizasiya yaranmaq baslayir.
Amortizasiya nedir? eslinde insan daslarin ustunde yerimelidir, coxlu qacmalidir eyaq her gun hereketde olmalidir, ve eger usaq butun gunu evden cole cixmirsa ve hereket etmirse bu yastiayaqliqin yaranmagini gozəl koməkdir, normal insanin arka formasinda (yani yumru sar formasinda) eyaqinin altinda amortizasiya deyilen bir sey var ve o cox vacib seydir, onun sotuna rahatca 20-100kg cekini qaldirmaq olar, yani pencenin formasinan cox sey aslidir.
Eger o arka yoxdursa, burda problem baslayir: o arka deyilen sey agirliqa ve beden cekisini saxlamalidir bu onun esas funksiyasidir eger o yoxdursa onda o agirliqi basqa yerler qebul elemeyi baslayir, yani shin, diz, onurga ve onun asaqi hissesi yani taz(bunlar cox vaxt sirf yastiayaqliga gore agriyir). Basa dusmek lazimdirka penceden kənar yerler o agirligi qebul etmek ucun yaranmayiblar ve bu cox agladicidir, her defe addim atanda diz ve basqa yerler cox agir naqruzkaya dusurler, bu o demekdir gelecekde diz baslayacaq surtulmeye ve surtlendikce baslayacaq korlanamaqa o da demekdir ki diz artrozu yarana biler. Boylama yastiayaqliqin 3 derecesi olur, yastiayaqligin derecesi rentgenle olculur:

I dərəcəli yastıayaqlılıqda: boylama içəri ayaqaltı tağın bucağı 131 — 140 dərəcə, tağın hündürlüyü 35 — 25 mm-dir;
II dərəcə yastıayaqlılıqda: boylama içəri tağın bucağı 141 — 155 dərəcə, tağın hündürlüyü 24 — 17 mm-dir;
III dərəcə yastıayaqlılıqda: boylama içəri tağın bucağı 155 dərəcədən çoxdur, tağın hündürlüyü 17 mm-dən azdır.

III dərəcə yastıayaqlılıqla əsgərliye aparmirlar, ve 2 ci dereceli yastiayaqliqla eger 2 ci dereceli artroz varsa ondada aparmirlar, ama basa dusmek lazimdirki yastiayaqligin 3 cu derecesi cox agir xestelikdir, eger dogurdanda insanda 3 cu derecedirse adam kimi yerimey olmur, boylama yastiayaqlida 3 cu derecinde 1-2 ci boyuk barmaq sumuyunun(plusnevi sumuk) olur hardasa 20 arasinda, oda demekdirki uje normal yeris funksiyasi pozulur, ve eger hecne elemesez ve onu sagaltmaga baslamasaz, əlil olma ehtimali var. Men daha cox deyerdimki yastipencelik agsaxliga aparan yox, əliliyə aparan yoldu, ehtiyatli olun.
https://i.imgur.com/9Z9ClDV.png



hamısını göstər

yastıayaqlılıq