bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

önyarqı



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla
azərbaycandakı problemlər - sözaltı sözlük - sözaltı etiraf - andrey tarkovski - marjinal - ateist - paris - facebookdan iyrənmə səbəbləri - türk liseyləri
başlıqdakı ən bəyənilən yazılar:

+3 əjdaha

1. azerbaycab dilinde ön mühakime kimi tercüme olunan söz.
bir şeyle bağlı evvelceden qebul edilmiş mühakime. birini yaxından tanımırsınız ve ya görmemisiniz, o şexs haqqında müeyyen meyyarlara dayanraq doğru olmayan fikirler fikirleşib ona göre hereket edirsinizse bu önyargıdır. bütün insanlarda var olan, onsuz olmayan ama olandada sehv hereket etmeye vadar eden haqq hesab.

en nifret etdiyim xüsusiyyetdir, insanlar önyargını heç lazım olmayan yerde işledib lazım olan meselede ise mühakimesiz olurlar. meselen, şexsi münasibetlerde ön yargılı hereket eden insan, dostunun ona falan hereketi etdiyine göre * hansı ki sebebini bilse anlayış gösterer dostundan soyuyan insan, hökümete qarşı ön yargısız davranır, hökümetin buyurduğu her şeyi mühakime etmeden menimseyir. facebook ön yargı yığınıdır, insanlar dost siyahılarındakı bir adamın hereketlerine göre ona qiymet verib fikir sahibi olub nifret edir, halbuki tanısa belkede çox yaxşı yola gederler.

firmalar, şirketler ve.s insanların ön yargılarına göre hereket edirler çox vaxt. meselen markete getdiniz ve qarışıq meyve suyu almaq isteyirsiniz, üstünde en çox meyve şekli olan suya elinizi atırsınız birinci, çünkü size ele gelirki orda bütün meyveler var. bilmeden, oxumadan, yada dadmadan fikir sahibi olursunuz.

tutaqki marşurutda bir kişi ile uşağı oturub ve uşağı durmadan ağlayır, avtobusda da hamı esebleşir,ama kim bile bilerki o uşağın o gün anası ölüb ve onun üçün ağlayır. ferqli pencerelerden baxmaq lazımdır meselelere.

men ne qeder nifret etsemde ön yargılarımı yığışdıra bilmirem, ama maximum derece azaldmağa çalışıram. meselen, bu yaxınlarda markete girmişem, sadece bir su aldım ve kassaya yaxınlaşdım, qarşımda qadın, kişi ve uşaqları var, en az 6-7 setka alış veriş edibler, ve onların kassada işi uzundu, mene icaze verse men 5 saniyeye hell edib çıxıb gederem. men kişiye yavaşca iczae verin men keçim dedim. gördüm kişi qabağımı kesdi, arxası mene dönük, men qabağa keçmeye çalışdım gördüm yol vermir. başladım içinden söymeye, bunları gözledim öz növbemde pulu verib getdim, o günden sonraki gün küçede bu qadın kişi ve uşaqlarını gördüm, ellerinde kor çomağı var idi. 7-8 yaşlı qız ortada dayanın ana atasının elinden tutub onlara yol gösterirdi. onlar kor idiler. halbuki men onları meni görüb yol vermedikleri üçün söyürdüm.
ön yargı budur. ön yargılarınızı mehv edin.

"nece bir çağda yaşayırıq, insanların ön yargılarını mehv etmek atomu parçalamaqdan çetindir "
-- albert einstein

+3 əjdaha

8. onyarqi, gozlerin beyne nezeren daha cox inkisaf etmesinden yaranir. hem de gozler deyerlendirme gorevini, beynin yerine ustelenir, bu deyerlendirmeden kecmekcun gornusunuz, gozde olsun yeter. men buna " gozdenbeyin" deyirem...

+2 əjdaha

15. önyarğı nifrət və neqativ mənada işlədildiyi başa düşülür amma bu belə deyil bəzən önyarğı yaxşı fikirlər və nəticələri ola bilər və buda həmişə önyarğın mənfi mənada işlədilmədiyin göstərir

+1 əjdaha

10. azərbaycanlıların bir-birinə münasibətdə əksərən istifadə etdiyi bir şeydir.

+1 əjdaha

6. birşey haqqında yetərincə bilmədən fikir bildirməkdi

+1 əjdaha

7. bir şey haqqında araşdırmadan, yalnız ilk yaratdığı tәәsürata görә qәrar çıxarmaq. nәticә sәhv dә ola bilәr, düz dә. ancaq insanları yaxşı ayıra bilirsinizsә ya da sadәcә intiusianız güclüdüsә, önyarğılarınızın arxasınca gedin. zatәn ilk tәәsürat çox şeyi açıqlıyır vә 60% hallarda önyarğılar düzgün olur.

+1 əjdaha

4. insani xüsusiyyetdir.qorxmaq kimi,utanmaq kimi,düşünmek kimi.yaxşı ya da pis olduğunu demek mümkün deyil.yerine göre deyişe biler.eslinde önyarqı bir növ müdafie refleksidir,insan beyninin yaratdığı antivirusdur.insanın tanımadığı,bilmediyi ve tehlükeli ola bilme ehtimalı daşıyan her bir şeyi şuuraltı olaraq uzaqlaşdırmaq isteyidir. ne derecede effektiv olması ve ne qeder lazımlı olması tartışılır. qanımca qederini aşarsa qeddar ve antihumanistliye geden en kese yoldur.serhedi tutdurmaq,normanı aşmamaq çetindir.tamamile mehv etmeye çalışmaqsa gülünc.heç bir insani xüsusiyyet mehv edile bilmez,ya gizledersen ya qabardıb göz önüne serersen,o qeder.



hamısını göstər

önyarqı