bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

kontrasepsiya



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla

başlıqdakı ən bəyənilən yazılar:

+2 əjdaha

1. kontrosepsiya, yeni hamilelikden qorunma.
hele keçmiş dövrlerden koitus interruptus ,cinsi birleşmeden sonra vajinal duş alınması, teqvim üsulu kimi bir çox üsullar yoxlanılıb, ve istifade olunub.
günümüzde daha effektli üsullar var.
meselen kondomlar ve spermisit dermanlar bariyer üsullara aiddir. yeni mexanizmi spermatozoidin qadın cinsi orqanlarında irelileye bilmemesine dayanır. kondom mexaniki bariyer rolunu oynayaraq sadece hamilelikden yox,bir çox cinsi yolla keçen xestelikden de qoruyur.
spermisitler vaginanın ph.nı deyişerek kimyevi baryer rolunu oynayırlar.
daha uzunnüddetli kontrasepsiyanı uşaqlıq daxili vasitelerle heyata keçirmek olar. bele vasiteler 5-10 il erzinde effektli olur. mexanizmi uşaqlıq daxilinde her gün müeyyen miqdar horman (esasen progesteron) xaric ederek embrionun uşaqlığa implantasiyasını pozmağa esaslanır. daha çox artıq uşaq sahibi olmuş, ya da gelecekde bir daha uşaq sahibi olmaq istemeyecek qadınlara tövsiye olunur. endometriozis kimi bezi xesteliklerde müalice vasitesi kimi de istifade oluna biler.
günümüzde en çox istifade olunan vasitelerden biri de oral kontraseptivlerdir. terkibi hormonlardan ibaret, her gün eyni saatda qebul olunması lazım olan heblerdiler. mexanizmi terkibindeki hormonların ovulyasiyanı pozmasına esaslanır. tromboz, infarkt, kilo alma, xoş xasseli qaraciyer adenomuna sebeb olma kimi yan tesirleri var. müsbet terefi infertillik yaratmamasıdır.yeni istifadeni dayandıran her qadın asanlıqla uşaq sahibi ola biler. hetta araşdırmalara göre oral kontraseptiv istifadesinnen sonra diziqot ekizlerin dünyaya gelme ehtimalı artır. oral kontraseptivler de sadece qorunmağa yaramır, polikistoz ve hirsutizmde müalice vasitesi kimi istifade olunur.
bir de postkoital üsul var ki, qorunmasız cinsi birleşmeden sonrakı 72 saat erzinde qebul olunacaq tek bir hebden ibaretdir. hebin terkibi yüksek doz estrogen progesteeron kombinasiyasıdır. her zaman effektli olmayacaq bir üsuldur.
cerrahi sterilizasiya da mümkündür tebii ki. bu meqsede xidmet eliyen çox emeliyat üsulu ve texnikası var ki,ekseriyyetinin mexanizmi uşaqlıq borularının liqatura ya da klipsle bağlanmasına dayanır.



hamısını göstər

kontrasepsiya