bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

heyoka



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla

başlıqdakı ən bəyənilən yazılar:

+7 əjdaha

1. Heyoka stand-up-la mesgul olarken, komediyanin koklerini, kecmisini arasdiranda qabagima cixmis bir anlayisdir. Qedim Amerika torpaqlarinda, qizil derili tayfalardan Dakota ve Lakota qebilesinde Heyoka adli bir qebile uzvu var imis. Bu uzvun 2 esas fealiyyet istiqameti ve ohdeliyi var idi.

Axsam yigincaqlarda telxeklik ederek qebile uzvlerini guldurub eylendirmek
Gun erzinde qebile uzvlerinden derdli, sixintili gorduklerinin yanina gedib onlari dinlemek ve derdlerine derman olmaq.Yeni empat olmaq.

1-ci ishi Heyokaya “clown” yeni telxek, 2-ci ishi ise “the greatest empath” leqeblerini qazandirir. Gel zaman, get zaman, Heyoka sozu qedim qizil derili tayfalarin dilinde “sacred clown” yeni “muqeddes telxek” menasina cevrilir.

Bezi revayetlere esasen ise Heyoka Oklahoma qizilderililerinde tersine gezen (esseye ters minmis Molla Nesreddin kimi) shexse deyilirmis, ne dese tersi basa dusulmeliymis, hetta bezi yerlerde bir insan qrupundaki en “ferqli” insana deyildiyi de gorulub.

Amma yekunda Heyoka nedir deye sorushsaniz, aciz bilgi dagarcigimla, dunyanin en boyuk empati, aid oldugu QEBILESININ her bir UZVUNU, muhakime etmeden, qisnamadan, utandirmadan dinleyib ANLAMAGA ve ona AYNA OLMAGA cehd eden “Muqeddes telxek” deyerdim.

Bu anlayisla qarsilasdiqdan sonra derinlerimde bir yerde Heyoka oldugumun ferqine varmagim cox cekmedi. 12 defe Kerbela ziyaretine getmis bir dostumun yanimda honkurerek aglaya bildiyi derd ortagi olmagim hara, ateist, ferdiyyetci, spiritualist, turkcu, dindar/dinsiz menden yuksek tehsilli dostlarimin sirdasi olmaq hara. Bir araya getire bilmeyeceyim, bir-birine zerre benzemeyen, hetta bir araya getirme cehdlerimde bir-birine qiciq olan az amma mohkem dost siyahima nezer yetirdikde ichimde bir “Heyoka” yatdiginin amma heyatimin umumi gedisatinda baxanda ise bu ada hele cox uzaq oldugum qenaetine vardim.

Bu ferqindelik miqrant heyatima eyni shekilde davam etmeyime icaze vermedi, onsuz da “overthinking” xesteliyinden yeterince eziyyet cekmeyim bes etmirmis kimi, amerikaya kocum yoxsa varsavada ipotekaya girim, berline kocum yoxsa amsterdama belke barcelona? Yox e Istanbul ya da Ankara, stand-up-a daha ne qeder davam ede bilecem? Karyera qurmaqda gecikmisem indi ise geri donusu olmayan yolun astanasindayam. Bu iller geri gelmeyecek, bir de 26 yasinda master telebesi olmayacam. Karyera yoxsa stand-up? Niye karyera? Niye stand-up? Oz olkemle, olkemin insanlari ile bagli zarafatlarla hara qeder gedecem? Axi basqa cur gulmurler, yuxaridan asagi baxirlar, simpatiya qazanmaq ucun bunu etmeliyem. Bes qarabag shehidi emim? Qerb insanini guldurub ugurlu komedyen olmaq namine oz insanimla mezelenmeyimi HANSI Azerbaycanli kimliyine NECE sixisdiracam?

What about individualism? Being global citizen in the world, removing all the taught nationalist ideas from your head and being ULVI? Nece beyem, men tekbasina Ulvi ola bilerem? Yoxsa men QEBILEME aidem?

Insanliq qebile anlayisindan cixmayib axi ele bil? Bax etrafina…
Her milletdan adam var…
Gordun bir-birlerini nece secdiklerini? Bir bax masalarina…

3-du dunya olkesi bir insan var o masalarda???!!!

Men qebul olunmuram ok, men olum azerbaycanli essek. Bes hindli, qirgiz, moldovan,turk, zimbabveli? Nece ola bilir ki ingilisin ad gunune ancaq amerikan, italyan ve polyak komedyenler cagirilir? Bes bir yerde kecirdiyimiz o qeder vaxt hara getdi? O qeder anti-racism sohbetleri, zarafatlari hara getdi yaxsi? Personal territory-e gelende yemir ele mi?

Eger stand-upda exlaqi dayanagim Heyoka olmaqdirsa, almani, italyani, yunani, ingilisi, polyaki, amerikani 30 faizi olkemle mezelenmek olan zarafatlarimla guldurub nece Heyoka ola bilerem axi?

Bir deqiqe eee, Heyoka “sacred clown demek idi, yaxsi don bir xarabana bax, Rusiya-Ukrayna muharibesi baslayan kimi, atandan tut olkenin onde gelen ictimai xadimlerine qeder hamisi ne dedi?

Isgalci Rusiyani basindaki qan icheni pislediler yoxsa KLOUNDAN PREZIDENT OLMAZ DEDILER????

Ukrayna xalqi oz kloununu en ali, en serefli, muqeddes prezident meqamina catdiracaq qeder ali bir cemiyyetdir de bes seninkiler nedir o zaman?

Azerbaycan xalqi, neinki kloununu, qurucusu Memmed Emin Resulzadeni “arvadi turmede kisi zonuna atilib” deye asagilamir mi?

Bu xalq olume gondererken alqis tutdugu qaziler ucun barmagini qaldirib mi?

Bele olan halda ichi sen qarisiq Azerbaycanlilar cemiyyet sirasinda sayila biler mi????

Bir qrup “qarin-otaran” INSAN SURUSUNUN cemiyyete cevrilmesi ucun ne lazimdir bes???



Bu dusuncelerle gunleri heftelere, hefteleri aylara bagladim.

Ardi gelecek…



hamısını göstər

heyoka