bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

donald trumpın çin ilə iqtisadi savaşa start verməsi



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla

başlıqdakı ən bəyənilən yazılar:

+5 əjdaha

1. bugun etibari ile verilen ve neheng iqtisadi dalgalanmalara sebeb olacaq bir qerardir. madde madde yazmadan evvel deyim ki, dunya ticaret teskilatina china ile 60mlrd $ ticaret tariffi qoyulacagina ve hansi sahede business qurulacagina federal hokumetin qerar verecyine dair net aciqlama etdi donald trump.
1. china ile know-how transferine son vermek. bunun anlami budur ki, amerika tetbiq edeceyi ambargo ile global sirketlerin china`da istehsalina son verdirecek veya en azindan bazarini kicildecek.
2. 25% tariff tetbiq edilecek. ki, bu yerli istehsalin ve tuketimine artimina sebeb olacaq.
3. china`nin onemli sirketlere sahib olmasi engellenecek.

bu qerar tetbiq edile bilinir bir qerar olacaq mi deye sorusulsa, menim subjektiv fikrim neqativ olar. xususen 3cu maddedinin tetbiqi biraz qeliz olacaq. cunki amerikada 4cu hetta 5ci nesil china`lilar var ve trilyonlara sahibdirler. umumiyyetce chinese`ler amerikada coxdur ve boyuk ekseriyyeti amerika vetendasidir.

ikinci madde qismen tetbiq edile bilecek amma burada da one cixacaq mesele trump`in secki kampanyasinda ona desteklerini esirgemeyenlerin ticaretlerindeki zererin trumpi geri addim atdiracaq qeder olub olmayacagina baxacagiq. cox merak edenler ucun `house of cards` serialini tovsiyye ederem.

ilk maddenin tetbiqi ise asan olacaqdir. ve en onemli ishe yarayacaq olan da budur. cunku bu tekce america ile limitli olmayacaq butun dunyaya tesir edecek. china`ya da en boyuk zerbe buradan vurulmus olacaq.

dunya iqtisadiyyatindaki bu dalgalanmanin bize tesiri elbette ki olacaqdir. secki marafonu sebebi ile hele ki gozleyeceyik lakin, secki sonrasi ucun gergin bir dovr gozleyir azerbaycani. devequsu kimi basinizi gizletmeyimizin bir faydasi olamayacaqdir.



hamısını göstər

donald trumpın çin ilə iqtisadi savaşa start verməsi