vakuum
qeyd: bu məniqi bir sual deyil. mənim öz cavabim var, ancaq maraqli olardi ki, biri elmi mənada izah etsin bunu.
4. gotdu oqul olmasamda deyim.enerji cevrilmesi mechanical enerjiye ola biler deyerem amaki mechanical enerji ucun gerek elektrik particlari olsun ve vacumda bunun olmadiqin ferz etdiyimiz ucun ola bilmez. yeni istilik enerjisi mechanical enerjiye cevrile bilmez. ama bir enerji eyni enerjiye oturule biler. meselen, bir aliminium ve demir dusun, birinin tempraturu 60 derece digerinki 600 derece, onlari ikisinde vacuma salsan toqqusdurmasan istilikleri olduqu kimi qalacaq ve toqqusdurduqun anda ise onlarin tempraturlari bir birine axacaq, aliminum meselcun olacaq 320 demirde olacaq 320. bundan elave radiation deye istilik transferi var ki onunlada enerjini oture bilersen demire colden.ve bu radiationda snein isiq ili meseleve cavab verirki, bu muhitden buraxilan isiqi, 1milyard il uzaqdaki bir sexs yalniz 1 milyard ilden sonra gore biler. eger bu an buraxsan ordaki sexs onu gore bilmez.
injohny @21816. yox hemin anda gormeyini sorusmuram aydindir ki isiq suretine gore 1 milyard ilden sonra gorecek, isigi gonderdiyim formada gorer yoxsa yox bunu sorusuram? cunki normal hava ve yaxud diger parikullarin oldugu muhutde isiq qirilmalara meruz qalir enerji itirir ve uzaqdan gorsenmir amma hec bir partikulun olmadigi muhitde isiq onda gerek tam formada arada mesafe ne olur olsun gelib bize catsin. istilikde ise raziyam hava partikullari olmadigina gore istilik toxunma olmadan oturule bilinmir.
muxalif @218316. qardaş, sualın barədə fikir yürütmək biraz çətindi. biraz daha sadələşdirmək lazımdı sualı. sən dediyin formada boşluqda, işıq dalğalarına heçnə mane olmaz. amma işıq mənbəyinin hərəkətindən asılı olaraq, müşahidəçiyə gəlib çatan dalğalar fərqli ola bilər. (bax: doppler effekti)
qatiq qaradi blet @2220
1. (bax: qatiq qaradi blet)
odysseyus @2178