bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

sovet sosializmi



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla
lev trotski - mestan
başlıqdakı ən bəyənilən yazılar:

+8 əjdaha

1. indi yerinden duranın pislediyi sosializmdir. herşey cehennem sadece sovet sosializmini pisleseler neise, ümumiyetle sovet sosializminde baxıb sosializme rey bildirirler, sosializm sovetlerde yaxşı uygulanmamışda ola biler. ama skolastiklere ferqi yoxdu onlar sadece pisleyirler. ümumilikde götürdükde ise sovet sosializmi yeteri qeder uğurluydu. bir çoxunun etdiyi sehv ise sovet sosializmini bugünle müqayise etmekdir, onlara göre sosializm demek geri qalmışlıq demekdir, sadece rusyanın istehsal etdiyi vaz 2106 markalı maşına baxıb rey bildirmek onlara bes edir bu baxımdan. bu onlara sovet sosializminin geri qalmışlığını sübut etmek üçün bes edecek argumentdir. ama ele deyil sovet sosializmi öz vaxtına göre kifayet qeder uğurlu inkişaf edirdi. soyuq müharibenin sadece amerika ve ssri arasında olması bele buna sade bir misaldır.
sovet sosializmine yuxarıdan aşağı baxanlara bu yazını oxumağı da meslehet görerdim: http://solfront.org/?p=1634

+6 əjdaha

2. həmişə demişəm bugün də deyirəm ki, ay bırat sosializm insan nəfsini diqqətə almayan bir sistem növüdür. belə deyək; biri 10 qəpiyə dolanmağı qəbullanır ancaq o birisi 1000 manat mənim üçün azdır deyir. bu çox təbbi bir şeydir. əgər ki, birisi halından məmnun digəri deyilsə sən narazı bir adamı təpik-şillə ilə susdurabilməzsən. hələ-hələ 21-ci əsrdə bu imkansızdır.

+2 əjdaha

6. karl marxın sosializm ideallarına uyğun olmadığı üçün yaranan yan termin. səbəbi üçün: (bax: menşeviklər)

+4 əjdaha

3. marx'ın fikirlerine göre bir ölkenin aydınları ve en imkanlıları sosializme keçilmesine qerar vermeli idi, ancaq bu şekilde ideal bir sosializm qurulabilirdi çünkü varlılar ciblerini doldurmağı değil ac insanları doyurmayı fikirleşseydi hamı bu sistemde rahatça yaşayabilerdi. ancaq sovet sosializminin qurucusu olan lenin bunun tam tersini eledi, devrimi cemiyyetin kasıb qismi olan işçi ve fermerler ile getirib varlıları zorla aşırdı. ona göre de vaxt keçtikçe sistemde korlanmalar baş verdi. qısacası ;sovet sosializmi bir gün sonlanacağı belli olan bir sistem idi.



hamısını göstər

sovet sosializmi