bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

kış uykusu



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla
nejat işler - nuri bilge ceylan - palme d'or - 2014-cü il cannes film festivalı - türk kinoları - unudulmaz film replikaları - məsləhətli filmlər - qız tutmağın yolları - kapadokia - cannes film festivalı
başlıqdakı ən bəyənilən yazılar:

+6 əjdaha

1. xoş, hüzünlü, nuri bilge ceylan filmidir. filmin diger kömekçilerini de unutmaq olmaz: anton çevox, schubert, william shakespeare ve andrey tarkovski.
aha, film sinema adı altında uzunlamasına, üç saat on altı deqiqelik teatr oyunudur.

bilge ceylan artıq yetişkinleşir. lakin bu filmde onun uğurunun üstüne fikirimce aktyor işi çıxır. haluk bilginer, demet akbağ cütlüyü (bacı, qardaş) hardasa 25-30 deqiqelik sehnelerde, insanlığın varlığını, heçliyini, keçmişini, eqoistliyini sorğulayırlar.
amma filmde beyenmediyim çox kiçik nüanslar da var; lakin onları burada yazmaq fikirim yoxdur. birincisi buna vaxtım ve hevesim yoxdur, ikincisi ise bunlar üstünden keçilecek nüanslar olmalıdır.

anton çevox faktoruna geldiyimiz vaxt, biraz xeyal qırıqlığı yaşayıram: kış uykusunun haradasa ikinci saatı tamamlanırdı. fikirleşirdim ki, yox, bilge ceylan mene heç vaxt çevox ruhunu yaşatmadı. çevoxla elaqem keçmişe bağlıdır. onun mende yaratdıqları sözlerle ifade edilmir. bilmirem, onu göstermek de çetindir. yox, bu defe de, yox dedim. lakin, teşekkürler bilge ceylan, bu fikirimden meni kış uykusunda uzaqlaşdırdı: bu ayrıca onun ilk güldüyüm filmidir. ceylan, çevox hekayelerinde qarşılaşacağınız, komedik, lakin tragikomedik hisseleri gösterdi. evvelce gülümsedim, sonra iki deqiqe aramsız güldüm.

schubert faktrou ise, w. kempff - sonata d 959, sonata no 20 imzasıyala, üç saatlıq vaxt boyunca, tez-tez qarşınıza çıxır ve sizi hüzünlendirir.

shakespearein üçüncü richard oyununda dediyi kimi: vicdan genelde korkakların sevdiği bir sözcüktür. ve öncelikle güçlüleri dehşete salmaya yarar ifadesi filmin eslinde temasıdır. yeterli, ağır ifadedir.

ve tarkovsky. aha, bu defe ona daha çox yaxınlaşan bilge ceylanlayıq. elxüsus atın gölmeçede çapaladığı sehne. ilahi! sonra o atın yorğunluqdan lehlediyini çiyin plandan görmek.
mene yorulmuş, isanın sözlerini xatırlatdı: eli, eli, lama sabachthani (tanrım, tanrım, meni niye terk etdin?)
ağır filmdir. altı saat bele olsa izlemek mümkün idi.

+5 əjdaha

4. orda "nejat işler"in oğlunun "haluk bilginer" in əlini öpməyə gətirdiyi səhnə çox oğraş səhnədi.

+5 əjdaha

7. haluk bilginer-in nə qədər mükəmməl bir aktyor olduğuna dəfələrlə şahidlik etdiyimiz 3 saatlıq nuri bilge ceylan şahəsəri.

Son səhnədəki monoloq vasitəsilə, aydın xarakterinin yaşadığı dəyişimin tamamlanmasını izləmək çox çox ayrı bir zövq idi.

Nihal, Gitmedim. Gidemedim. Artık yaşlandım mı, kafayı mı oynattım, yoksa başka bir adam mı oldum, nasıl istersen öyle düşün. Bilemiyorum. Ama birkaç gündür içime yerleşen yeni adam gitmeme izin vermiyor. Ne olur sen de gitmemi isteme. Anladım ki artık beni istanbul’a çağıran bir şey yok. Her yerde olduğu gibi orada da her şey yabancı bana. Bilmeni isterim ki, senden başka yakınım yok. Seni her dakika, her saniye özlüyorum. Ama gururum el vermediği için hiçbir zaman söyleyemiyorum. Senden ayrılmanın benim için ne derece korkunç hatta olanaksız olduğunu çok iyi biliyorum. Tıpkı artık beni sevmediğini bildiğim gibi. Biliyorum, eski günlere dönemeyiz. Gerek de yok buna. Beni bir uşağın gibi, bir kölen gibi yanına al. Ve hayatımıza senin istediğin gibi de olsa devam etmemize izin ver. Beni affet…

+5 əjdaha

5. ~spoilervaridir biraz, bağuşluyuz~

altadkiləri oturub notebukda yazarkən aydın yadıma düşdü.* kiçik stolumun ətrafı da oxumadığım kitablarla doludu hahaa kaş indi arxadan necla danışmağa başlayıb məni də göt gününə qoysaydı: * hayır sen niye bulaşıyosun ki böyle işlere ya. hayır sen təlxəy adamsın iyi bildiğin konularda yazsana
çoxdandı baxmaq istiyirdim. nbc filmi olduğunun şüurundan uzaq, yumuşaq bir film gözləyirdim. ilk 1 saat 20 dəqiqə kimi bir vaxtında utanma pozisiyası almış üz mimikalarım artıq kömək dilənirdi. ondan sonraki hardasa yarım saatlıq aydın və necla dialogunda o qədər güldüm ki, özüm də yadırğayırdım ki bəs "ala?" haha.* bayaq özümü aydının yerinə qoyanda da bir ağlamaq tutdu məni shjhjshjshjshjshjs ümumi qayıdıb baxanda, maraqlı və yumuşaq olmayan nuri* nuri sənin dostun zaddı bəyəm? filmi, deyəcəm. indi yadıma gələndə xoş bir hiss qoyduğunu tutmuşam, amma baxanda belə deyildi, çırkin idi elə bil. eybəcər?
* necla çiyinlərimi deşirki bəs asıl senin ne ilgin var filmle kitapla maneviyatla

+1 əjdaha

6. Yardımseverlik aç köpeğin önüne kemik atmak değildir, yardımseverlik en az köpek kadar aç olduğunda yemeğini onunla paylaşmaktır.
Haluk Bilginer və Bir demet tiyatro'nun əfsanəsi Demet Akbağ'ın aktyorluğu filmi daha da gözəl edir.



hamısını göstər

kış uykusu